Намери ни
To Top

В Хърватия за ЦСКА: Това е футболен Франкенщайн – прекръстен Чавдар, слят с Литекс

Хърватският вестник „Дневник“ анализира ЦСКA-София след жребия в Лига Европа. Както е известно, местният Осиек може да се изправи срещу „червените“, ако българският отбор елиминира Титоград в първия квалификационен кръг от надпреварата. В страната, която е световен вицешампион във футбола, съобщават, че в българския футбол скоро може да има дерби ЦСКА срещу ЦСКА, визирайки евентуален мач между ЦСКА и ЦСКА 1948.

„ЦСКА София, заедно с Левски, е един от двата най-големи клуба в България, но през последните години премина по необичаен начин през фалит и изчезване, докато се върне на върха в българския футбол.


Преди четири години ЦСКА беше изхвърлен в трета лига заради натрупани дългове. Там, като аматьори, те станаха първият третодивизионен отбор, спечелил Купата на България. Това е последният трофей в историята на клуба, обявен скоро след това официално в несъстоятелност.

Въпреки това, клубът скоро се „възкреси“ като истински футболен Франкенщайн. Всъщност, става въпрос за бившия клуб Чавдар Етрополе, чийто инвеститор е Гриша Ганчев, който си промени името на ПФК ЦСКА 1948, а след това се сля с Литекс. ЦСКА се появи след политическо-правно-финансови размествания. Творението отново промени името си – на ЦСКА и получи лиценз да се появи в елитната лига на българския футбол. През миналия сезон той се бореше за титлата с Лудогорец, но в крайна сметка завърши втори на три точки разлика.

Може да дочакаме дерби ЦСКА срещу ЦСКА. Интересно е, че по същото време се появява друг последовател на великия клуб, с името ФК ЦСКА 1948. През миналия сезон този отбор завърши на четвърто място във Втора лига на България, така че не е невъзможно скоро двата ЦСКА да се срещнат“, обяснява на читателите си хърватското издание.

Ощр от категория Най-четено