sportove.net

На вниманието на футболистите в България! Вихри се измама в световен мащаб, много “изгоряха”

Професионалните футболисти не трябва да плащат на агенти преди да са подписали договор с клуб. Това предупредиха от Световната асоциация на професионалните футболисти (FIFPro) в специално обръщение. Причината е, че от месец насам се вихри световна измама, чрез която все още неизвестни престъпници обират състезатели от цял свят.

Тези хора се свързват с футболисти чрез социалните медии, представят им се за мениджъри и им заявяват, че могат да им съдействат за трансфер в клубове от Великобритания и Азия.


Едно от имената, което измамниците използват, е това на Стив Мак Хюз, но профилът е доказано фалшив. Въпросният “Мак Хюз”, който има сериозни познания в тази сфера, твърди, че работи с тимове от Великобритания и Азия, включително Бангор Сити (Уелс) и Дънфърмлийн (Шотландия). А също така е в тесни връзки с Ливърпул и тайландския клуб Суфанбури ФК.

За “помощта” фалшивият Стив Мак Хюз иска известна сума пари под различен претекст. До този момент е доказано, че е прибирал между 500 евро и 4500 долара от всеки футболист. Когато ги получи, се изпарява.

ФИФПро публикува разкази на четирима излъгани футболисти и призова всички засегнати да пишат до асоциацията. Ето какво казват играчите:  

Играч от Сиера Леоне: “Той ми писа, че Бангор Сити търсят играч на моята позиция. Всичко изглеждаше много реалистично. Той се нуждаел от пари, за да ми уреди настаняването ми. Аз платих. Пристигнах в Манчестър, след което никой не ме посрещна. Той ми прати съобщение, че трябва да изчакам. Спах в хостел няколко дни, след което се прибрах в Белгия.”

Играч от Австралия: “Платих му за две неща. Първото бе за проби, а второто, за да получа договор с клуб. Преди да замина за Азия, аз поисках да видя договора няколко пъти. Той няколко пъти ми каза, че клубът ще го прати. Пристигнах в клуба, след което отборът заяви, че са договорени само проби.”

Играч от Южна Африка: “Той се свърза с мен по LinkedIn и ми поиска CV и видео. Каза ми, че Дънфърмлин се интересуват от мен и допълни, че може да ми помогне. Аз трябваше само да подпиша с него и да му платя такса. Аз платих, след което той каза, че клубът скоро ще изпрати документите. Тогава ме блокира. Пращах му съобщения в LinkedIn, но той не отговори. “

Играч от Холандия: “Поиска да му пратя CV. Направих го, след което ми каза, че има отбор за мен, но първо трябва да подпиша договор, след което да дам 500 евро такса. Когато ми го каза, аз знаех, че това няма да доведе до нищо. Никога не трябва да плащаш на агент преди да подпишеш договор.”
Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.