Намери ни
To Top

Холандия вече е без гарантиран участник в групите на ШЛ

През сезон 2018/19 можем да станем свидетели на нещо невиждано в историята на Шампионската лига. За първи път в същинската фаза на турнира да не участва нито един холандски отбор! Това е така, защото местната Ередивизие се срина до 13-ото място в европейската ранглиста. Което пък означава, че дори шампионът (по всяка вероятност ПСВ Айндховен) ще трябва да минава през предварителните кръгове, за да си заслужи място сред най-добрите на Стария континент. По стария регламент направо в групите влизаха шампионите на първите 12 страни в ранглистата, а сега в това число попадат само първите 10.


Което пък води до извода, че по досегашните разпоредби холандците пак щяха да останат извън борда. Това се дължи на изключително слабото им представяне в Европа напоследък. Елементарна проверка сочи, че Ередивизие нямаше нито един представител в ШЛ или ЛЕ след Нова година.

На кантар е Турция, която засега е последната държава (десета в ранглистата), която запазва директен участник в групите на ШЛ, а Чехия ще вкара отбор там, ако победителят в турнира тази година вече си е осигурил квота през вътрешното първенство. Португалия също загуби една квота за най-големия турнир и вече ще има само един гарантиран отбор в групите и още един в квалификациите. Това означава, че всяка година един от Порто, Бенфика и Спортинг Л ще остава извън борда. Който и да стане шампион на България през настоящия сезон, ще се бори само за 4 свободни квоти в групите на ШЛ с първенците на Швейцария, Холандия, Гърция, Австрия, Хърватска, Румъния, Дания, Беларус, Полша, Израел, Шотландия, Кипър, Норвегия, Азербайджан, Сърбия, Словения, Словакия и т.н. Задачата става доста по-трудна и заради факта, че до настоящия сезон за влизане в групите родните шампиони трябваше да преминат три кръга (примерно Младост, Цървена звезда и Виктория Пилзен), а сега препятствията стават цели четири.

Ощр от категория Шампионска лига