Намери ни
To Top

Платили 1,23 млн. долара на Макайла Марони, за да покрие лекаря-педофил

Олимпийската шампионка от Лондон 2012 Макайла Марони е завела иск срещу Олимпийския комитет на САЩ и местната федерация по гимнастика, обвинявайки ги, че е била принудена да подпише тайно споразумение за 1,25 млн. долара, съгласно което трябвало да си мълчи и да не разкрива факти за сексуалното посегателство срещу нея от бившия лекар на тима Лари Насар.

Марони заяви, че е подписала договора през декември 2016-а след няколко години на психологически травми и сексуално насилие.

“Американската федерация по гимнастика и Насар манипулираха момичетата, така че те да се страхуват да кажат истината.


Притеснявам се, когато виждам всички тези млади гимнастички, които идват при мен за автограф, защото не искам те да минат през всичко това. Искам промени, така че това да не се случва отново”, каза Марони.

В началото на декември 54-годишният Лари Насар беше осъден на 60 години затвор за съхранение и разпространение на детска порнография. В неговия компютър бяха открити 37 000 снимки с такова съдържание. Той също така бе обвинен в сексуално посегателство срещу повече от 130 жени, много от които бивши спортистки. Всички те твърдят, че Насар е злоуботребявал сексуално с тях, оправдавайки действията си с обяснението, че това е част от лечебните му курсове. Скандалният медик призна своята вина само за седем от случаите.

Освен Националния олимпийски комитет и федерацията по гимнастика Макайла Марони обвинява за случилото се и университета в Мичиган, където е работил лекарят. И иска обезщетение от Върховния съд на Лос Анджелис за тежки морални вреди, както и Темида да я освободи от условията на договора.

Ощр от категория Спорт