Намери ни
To Top

Шейх с 23 милиарда долара на пътя на Кралския клуб

Във футболните среди Шейх Мансур бин Зайед бин Султан ал Нахян е известен най-вече като собственика на Ман Сити, но в ОАЕ той притежава още един футболен клуб – Ал Джазира, който днес ще се изправи срещу могъщия Реал Мадрид на полуфинал на клубния мондиал. Мансур е създал истинска империя, като с неговите 23 милиарда долара се цели само в едно – доминация в световния футбол. Президентът на Ал Джазира вярва, че парите могат да му купят почти всичко, като наскоро бе открит дори филиал на Лувъра в Абу Даби.

В спорта обаче нещата не седят по същия начин, защото въпреки несметното богатство на шейха домакините ще се борят днес срещу Белия балет от позицията на абсолютни аутсайдери.


Мансур е определян за един от тримата най-богати мъже в света. От 2008-а той е собственик на Манчестър Сити и още редица сателитни клубове, сред които Мелбърн Сити (Австралия) и Ню Йорк Сити (САЩ). Има две съпруги и шест деца. Любимото му хоби е ездата. Има несравнима колекция от автомобили и най-дългата яхта в света -180 метра.

През 2015-а продаде 13% от Ман Сити за 376 милиона евро – същата сума, за която купи целия клуб през 2008-а. Проблемът е, че всичките пари не му дават това, което иска най-много – да контролира света на футбола или поне да има отбор, който да го прави. Вицепремиер е на Обединените арабски емирства, председател на Фърст Гълф Банк (една от най-големите банки в Близкия изток), както и собственик и съсобственик на редица компании. Собствената му фирма „Интернешънъл Петролиум Инвестмънт Компани“ е водеща в нефтената индустрия на арабските страни. Изненадващо или не семейство Ал Нахян притежава невероятните около 1 трилион британски лири. Основният им приход идва от петролен бизнес, развиващ се от 1950 г. насам. Шейх Мансур има 18 братя и сестри, всеки от които всекидневно допринася за семейното богатство. Какво може да развълнува толкова богат човек? Отговорът е прост, кралят на спортовете – футболът.

Ощр от категория Анализ