Намери ни
To Top

Арсенал ще почива най-много по Коледа

В рамките на 87 дни отборите от Висшата лига изиграха първите 11 кръга в първенството този сезон. Следващите 11 обаче трябва да завършат за почти двойно по-малко време – само за 47 дни. Всеки от участниците в елита има по 4 двубоя от т. нар. празничен период в Англия, с един повече от миналата година, когато всички освен Евертън имаха поне по една седмица почивка преди срещата на Боксинг Дей.


Тази кампания Лес-тър предстои да изиграе 4 срещи между 23-и декември и първи януари в рамките на 213 часа. В същото време програмата на Арсенал е разположена върху лежерните, на фона на останалите отбори, 290 часа. Реално, това е равносилно на три дни повече почивка, в сравнение сдругите тимове. Подобно на „артилеристите“, Челси също се радва на сравнително благосклонен график, като тимът на Антонио Конте печели допълнително от изместеното дерби с Арсенал за трети януари. Лидерът в класирането Манчестър Сити също имаше повече време за почивка от другите, въпреки че е домакин на Уотфорд на 2-ри януари като съперникът му ще има ден повече да се възстанови от предишния си двубой.

В другия край на графиката, Брайтън, Бърнли и Борнемут играят мачовете си за 215 часа или почти с 21 часа по-малко от средното ниво във Висшата лига, което е 236 часа. Манчестър Ю и Нюкасъл също са с

доста натоварени програми. На този фон, само два отбора – Хъдърсфийлд и Стоук Сити, са без изместени мачове от оригиналните им дати.Темата за липсата на зимна пауза във Висшата лига е широко дискутирана на Острова в последните години. Миналия януари тогавашният мениджър на Кристъл П Сам Алърдайс критикува програмата след загубата на своя тим у дома от Суонзи. Съществуват обаче обективни доказателства, че физическата форма на футболистите не се повлиява от умората в този сгъстен график. Според статистиката на Opta, играчите дори увеличават интензитета си, изразен в пробягано разстояние на терена и средно брой на спринтове на мач. Не може да се каже също така, че броят на головете намалява в резултат на умората у играчите. През последните три сезона, мачовете около Коледа и в началото на януари имат почти равен брой средно голове на двубой (2.7), както през останалата част от сезона. Ударите средно на мач (25.5 през зимния период и 25.8 през останалата част от кампанията), както и точните удари средно на всеки 90 минути (8.4 срещу 8.5) също са с минимална разлика. Доколко натрупаното напрежение обаче се проявява и отразява по-нататък през сезона, е съвсем друга тема за разговор. Относно мачовете около Коледа през 2016 г. мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп заяви: „Всички се питат защо Англия не е успешна на големи първенства. А знаете ли какво правят другите отбори в Европа по това време? Опъват си краката на масата и гледат английски футбол“, заяви Клоп. Селекционерът на „трите лъва“ Гарет Саутгейт обаче не е убеден дали шансовете на тима му ще бъдат по-добри, ако се въведе зимна пауза във Висшата лига. Не само играчите и мениджърите обаче очакват с трепет коледната програма. Вероятно не е изненада, пред вид липсата на регионално дерби, че феновете на Нюкасъл ще пропътуват най-голямо разстояние в празничния период -почти 964 мили или над 1550 км. Привържениците на Тотнъм са следващите в списъка с над 1440 км или почти три пъти повече от тези на Манчестър Юнайтед и пет пъти над тези на Бърнли. А ако това разстояние се калкулира в обществен транспорт, то феновете на Суонзи, клуб обременен от отсъствието на географски съперник във Висшата лига, ще обикалят почти 20 часа в път. Агитката на Уест Бромич, от друга страна, ще прекара само 7 часа в пътуване.

Принципно обаче феновете продължават да ценят традициите и да се противопоставят на идеята за зимна пауза. „Искаме да ходим на мачове през празничните почивни дни“, е мнението на фенския тръст на Тотнъм. „Ако има дебат за пауза в средата на сезона, но никой не дава точна дефиниция какво се има предвид, е редно да попитаме каква е ползата. Подкрепяме федерацията на футболните фенове в позицията и срещу пауза по средата на сезона, докато не се появи сериозно предложение, обстойно разгледано и обсъдено с феновете“, гласи още мнението на привържениците на Тотнъм.

Ощр от категория Футбол