Намери ни
To Top

Рафаел Надал вдигна купа №75

Рафаел Надал спечели 75-а титла в кариерата си, след като трумфира на турнира в Пекин.

На финала в китайската столица Матадора бе безпощаден срещу Ник Кирьос и го прегази набързо с 6:2, 6:1.

Испанецът трябваше да отразява точка да пробив още в откриващия гейм, но се справи със ситуацията. Кирьос пък имаше още по-трудна задача, като спаси цели 5 брейкбола, за да изравни за 1:1.


Австралиецът излезе „сух“ след още една напечена ситуация в четвъртия гейм, но след това буквално бе отнесен от Надал. Световният №1 спечели четири поредни гейма и затвори частта с 6:2.

Ник не изневери на стила си по време на целия мач, като използваше порой от нецензурни изрази при всеки от споровете си със съдията. Накрая реферът не издържа и наложи 1 точка наказание за австралиеца при 2:5 в полза на Рафа, което му помогна малко по-бързо да поведе в резултата – 1:0 сета.

Серията на испанеца обаче не спря дотук и той взе още пет поредни гейма, за да поведе във втория сет с 5:0, а след това даде само почетен гейм на съперника си, преди да затвори мача.

От гледна точка на статистиката само в рамките на тази година Надал е лидер сред носителите на титли, след като вече има 6 на сметката си – “Мастърс”-ите в Монте Карло и Мадрид, АТР500 в Барселона и сега в Пекин, както и “Ролан Гарос” и US Open.

Надал ще събере 9875 точки за световната ранглиста и ще увеличи още преднината си на върха пред Роджър Федерер, който си даде почивка и има актив от 7505.

Кирьос пък ще започне следващата седмица с 2045 пункта на сметката си и ще заеме 21-вото място преди началото на “Мастърс”-а в Шанхай.

Ощр от категория Тенис