Намери ни
To Top

Троен възел за треньорския пост на „Герена“

Сагата около треньорския пост в Левски продължава с пълна сила. На всички им бе напълно ясно, че след отпадането от Хайдук Сплит и слабия старт в първенството срещу Локо Пд (0:0) присъдата на Николай Митов е прочетена и е въпрос на няколко дни решението за раздялата с него да бъде официализирано. Чакаше се само намирането на подходящ наставник. През уикенда на първи план се появи името на основния кандидат за поста – Аврам Грант.


Но в последните часове на неделния ден стана ясно, че има и друг вариант – италианския специалист Делио Роси. Вчера изненадващо се появи и трета опция, която отново е свързана с достатъчно известен специалист – французинът Рене Жирар. Собственикът на Левски Спас Русев ще избира между тези три варианта за наследник на Николай Митов.

Аврам Грант вчера около 11:30 часа пристигна на летище София с директен полет от Москва. Израелският специалист бе чакан на ВИП-а на аеропорта от автомобил, изпратен от Спас Русев. Грант веднага бе заведен за преговори със собственика на сините в офиса му в столичен хотел, намиращ се в центъра на София.

65-годишният специалист и бизнесменът водиха тежки петчасови разговори, като след края им и двамата запазиха мълчание пред медиите, което подсказва, че въпросът остава отворен. На срещата присъства и изпълнителният директор на Левски Красимир Иванов, а изненадата бе, че на преговорите бе и бившият директор в клуба Диана Иванова. Почти сигурно е, че ако Аврам Грант заеме поста на старши треньор, за негов помощник ще бъде поканен Емил Велев. Кокала е в дългогодишни приятелски отношения със световноизвестния специалист. Именно Велев изведе за последен път Левски до шампионската титла през 2009 година, а сега може да се завърне на Терена“ като асистент, какъвто бе и при Станимир Стоилов.

Днес собственикът на Левски Спас Русев трябва да пътува до Италия, за да води преговори и с втория кандидат за поста старши треньор на сините – Делио Роси. Италианският наставник е бил начело на над десет отбора в родината си, но досега не е напускал Апенините. 57-годишният специалист има едно значимо отличие в треньорската си кариера. С Лацио той успява да завоюва Купата на Италия през 2009 година, побеждавайки във финала Сампдория след изпълнения на дузпи. Любопитно е да се отбележи, че той е наставникът, при коготo Валери Божинов прави дебюта си в мьжкия футбол с Лече. Българският нападател се превърна в най-младия чужденец, играл в италианския елит, а именно Роси дава път в голямата игра на българина. Италианският специалист е известен и със своя странен нрав. Преди пет години бе уволнен от Фиорентина, след като си позволи да се сбие на резервната скамейка с футболиста на отбора Адем Ляич, който го аплодира иронично след направена смяна. Освен Лацио, Лече и Фи-
орентина италианецът е бил начело още на Сампдория, Пескара, Палермо, Дженоа, Аталанта, Фоджа, Салернитана и Болоня, където е работил за последно.

По време на вчерашния бурен ден, заформил се на Терена“, се появи и трети вариант за наставник на Левски – френският специалист Рене Жирар. 63-го-дишният специалист също е със солидна визитка. Той е ръководил тимовете на Ним, Пау, Страсбург, Лил… За последно бе старши треньор на Нант през 2016 година. А през 2012 година успява да спечели шампионската титла със скромния отбор на Монпелие, изпреварвайки ПСЖ, Марсилия и Лион. Той имаше възможността да работи с починалия наскоро ексцентричен бос на тима от Южна франция Луи Николен. Жирар има и богат опит в националните гарнитури на петлите. Той е водил последователно тимовете до 16, 19 и 21 години на Франция, като е бил и асистент на Роже Лемер в първия отбор в периода 1998-2002 година.

Собственикът на сините лично ще води преговорите с тримата специалисти. След вчерашната среща с Аврам Грант днес на Русев му предстоят разговори с Делио Роси. Ако не се стигне до договорка с един от двамата, бизнесменът ще прибегне до среща с французина Рене Жирар.

Има минимална вероятност новият треньор на Левски да бъде назначен през следващата седмица, а Митов да води тима и срещу Верея в събота.

Ощр от категория Футбол