Намери ни
To Top

Левичар изхвърли Надал от „Уимбълдън“

Двукратният шампион Рафаел Надал отпадна от тазгодишното издание на „Уимбълдън“. Поставеният под №4 испанец загуби от ветерана от Люксембург Жил Мюлер (№16) с 3:6, 4:6, 6:3, 6:4, 13:15 в епичен двубой от 1/8-финалите, който ще бъде помнен още дълго време. Мачът продължи 4 часа и 47 минути и Мюлер записа втора победа в кариерата си срещу Рафа от 6 срещи. Първата му победа срещу испанеца отново бе на „Уимбълдън“ – 6:4, 4:6, 6:3, 6:4, през 2005 година.


31-годишният левичар Надал отново демонстрира страхотния си характер, бори се до последно и отрази няколко мачбола в хода на драматичния пети сет, но накрая не издържа под натиска на 34-годишния Мюлер. Тенисистът от Люксембург, който също играе с лявата ръка, за първи път в кариерата си се класира на 1/4-финалите на „Уимбълдън“ и следващият му съперник е поставеният под №7 Марин Чилич (Хърватия).

За Мюлер, който започна турнира на рекордната за кариерата си 26-а позиция в световната ранглиста, това не е първата титанична петсетова победа на тазгодишния “Уимбълдън”. Във втория кръг Мюлер надделя с 9:7 в решаващия пети сет над чеха Лукаш Росол, като спаси 2 мачбола в двубоя.

В първия сет на днешния мач Мюлер успя да реализира пробив за 4:2, след като в предния гейм самият играч от Люксембург бе отразил брейкпойнт. Този пробив се оказа решаващ в първия сет и Мюлер нанесе първия удар в мача. Вторият сет се разви по подобен начин на първия. Мюлер отново реализира един пробив, който се оказа достатъчен за спечелването на частта. Този пробив дойде при 4:4, като в предния гейм самият Мюлер трябваше да се измъква от 15:40 на свой сервис. В третия сет Надал поведе с 4:1 и контролираше събитията на корта, за да вземе частта с 6:3. В четвъртия сет Рафа проби за 3:2 и търпеливо вкара мача в решаваща пета част.

Петият сет се превърна в истинска класика и гладиаторска битка, продължила 2 часа и 15 минути. Мюлер на няколко пъти бе само на точка от победата, като първите два мачбола за него дойдоха при 5:4. Рафа обаче не трепна и изигра по шампионски тези точки, за да изравни за 5:5. При 7:7 испанецът се пребори за брейкпойнт, който беше с цената на скрит мачбол. Мюлер обаче някак оцеля и отново излезе напред в резултата. При 10:10 Мюлер отново се спаси в критичен гейм, в който пробивът висеше на косъм, но Надал не успя да се възползва от няколко точки за пробив.

Веднага след това Надал спаси нови два мачбола, а в следващите минути тенисистът от Люксембург печелеше доста по-лесно геймовете, в които сервираше. Надал устояваше на натиска на противника си, но при 13:14 бе опрян до стената. Рафа изостана с 15:40 и този път капитулира, като при последната точка в срещата изкара топката в аут от форхенд.

Ощр от категория Тенис