Намери ни
To Top

Ричардс-Рос направила аборт

Носителката на пет олимпийски медала в атлетиката Саня Ричардс-Рос направи шокиращо признание в книгата за живота си Chasing Grase. В нея американката разкрива, че е направила аборт няколко седмици преди Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. – решение, което според думите й е струвало повече от златен медал.

“По телефона не влязохме в детайли.


Като чели това би облекчило вината и срама”, пише 32-годишната Ричардс-Рос за решението за аборт, което взимат с годеника й (в момента съпруг) Аарън Рос. По това време тя е на тренировъчен лагер.

През 2008 г. двамата се сгодяват и планират да вдигнат сватба през феуврари 2010 г. Бременността е неочаквана, особено когато в този момент и двамата са в началото на своите кариери като професионални спортисти. Ричардс-Рос иска олимпийско злато.

“Всичко, което някога съм искала, изглеждаше близко. Кулминацията на моя живот беше точно пред мен. В този момент изглеждаше, че изобщо няма избор”, връща се назад американката, която е притеснена какво ще си помислят спонсорите й, семейството й, църквата и феновете й, ако роди дете без да е омъжена.

Процедурата по аборта е направена “бързо”, но тя не успява да избегне емоционалната болка.

“Взех решение, което ме съкруши и от което нямаше да се излекувам веднага. Абортът щеше да е вечно част от живота ми. Грях, който никога не съм си мислела, че ще нося. Бях шампионка от световна величина”, споделя душевните си терзания атлетката.

На следващия ден тя лети за Пекин и се готви да спечели златото, въпреки че докторът й препоръчва да избягва физическите упражнения в следващите две седмици след процедурата. Вечерта преди състезанието тя не може да спи и на следващия ден “увереността й е намаляла”.

По време на състезанието Ричардс-Рос получава и лека контузия и завършва трета, когато е очаквала да спечели. След бягането казва, че е съкрушена физически и емоционално.

Ричардс-Рос се събира и все пак помага на отбора на САЩ да спечели златните олимпийски отличия на 4 по 400 м по-късно. Кариерата й се възстановява. Американката описва 2009 г. като една от най-добрите си като състезател (избрана е за Атлетка на годината в анкетата на IAAF).

Болката от аборта обаче не може да бъде забравена. Години по-късно Ричардс-Рос и Аарън Рос вече очакват първата им рожба да се появи на бял свят.

Ощр от категория Спорт