Намери ни
To Top

Бивш банкер сменя Дзампарини в Палермо

Ексцентричният президент Маурицио Дзампарини напусна Палермо. Босът на си-цилианците, където играе българският национал Ивайло Чочев от доста време, се опитва да намери купувачи за розово-черните и най-после успя, след като преговорите с руснаци и китайци се провалиха. След 15 турбулентни години начело на клуба, в които извърши 38 треньорски смени, приключва ерата Дзампарини.

75-годишният бизнесмен ще бъде заменен от представител на англо-американския консорциум, с който беше постигната договорка да инвестира в отбора.


„До 15 дни ще бъде обявен новият президент. Ще има сериозни инвестиции в отбора и базата, като планът е за 3-5 г. клубът да заеме мястото, което заслужава в Италия и Европа“, коментира босът, без да конкретизира. Все пак упорито се говори, че бившият президент на Barclays Bank Мартин Тейлър ще е следващият шеф на сицилианците. Спекулациите бяха подхранени от факта, че преди 3 седмици той бе забелязан на „Барбера“ на мача срещу Ата-ланта (1:3).

Дзампарини пое Палермо в Серия Б през 2002 г., а през лятото на 2004-а тимът се завърна в елита след повече от 30-годишно отсъствие. Последваха няколко успешни сезона, в които отборът неизменно завършваше в горната половина на таблицата, записа участия в евротурнирите и дори имаше четирима представители (Дзакардо, Гросо, Бардзали и Бароне) в състава на Италия, спечелил световната титла на Мондиал 2006.

Постепенно успехите намаляха, а сицилианците отново изпаднаха през 2013 г., макар само сезон по-късно да се завърнаха в Серия А. През 2015/16 те едва се спасиха след седем треньорски смени, а през настоящия сезон отборът отново е в опасната зона, а уругваецът Диего Лопес е четвъртият наставник през кампанията.

На Дзампарини не може да се отрече нюхът за таланти, които после продава скъпо. Последният пример е с Пауло Дибала, за когото бяха платени 12 млн. евро, а бе продаден през 2015 г. на Ювентус за 40 млн. евро.

Ощр от категория Футбол