Намери ни
To Top

Infiniti измерва емоцията от шофирането

Според ново научно проучване, проведено в навечерието на деня на Свети Валентин, INFINITI Q50S Sport предизвиква у шофьорите страст, вълнение и ангажираност.

В месеца от годината, посветен на изразяването на емоции, любов и чувства, INFINITI измери в реално време реакциите на нервните окончания на 100 души, шофиращи Q50S Sport. Тестът имаше за цел да измери емоционалната реакция на водачите зад волана на най-мощната версия на най-продавания спортен седан на INFINITI.

INFINITI си сътрудничи с EMOTIV, компания от сферата на биоинформатиката, специализирана в технологията за електроенцефалографията (ЕЕГ).


Тя следеше активността на мозъка по време на тестовите шофирания. След това данните бяха сравнени според модела за психологическо поведение на Хеб-Йеркс-Додсън. Според този научно доказан модел, за да се извлече възможно най-доброто представяне в дейност, подобна на шофирането, е необходима по-висока умствена възбуда и ангажираност. Според данните шофирането на Q50S Sport предизвиква по-високи нива на умствена възбуда и интерес, в сравнение с опит в симулирано шофиране в друга кола. Тълкуването на EMOTIV за активността на мозъчните вълни, записани от ЕЕГ, повтаря формата на кривата на Хеб-Йеркс-Додсън. Шофьорите изпитват върхови нива на емоционална възбуда при управлението на спортния седан, който произвежда вълнуващите 400 к.с. от 3-литров туин турбо V6 мотор.

Участниците в тестовото управление на Q50S Sport достигат максимално „вълнение“ при средна стойност от 0,582 според скалата Хеб-Йеркс-Додсън. За сравнение при шофиране на състезателен симулатор на друга кола средната стойност е 0,507. Освен това ЕЕГ изследването показва четири пъти по-висок пик в умствената възбуда в сравнение с пилотите на симулатора. Обратно, мозъчната активност при управление на симулатора показва относително равномерни нива на вълнение.

Алфонсо Албаиса, дизайн директор на INFINITI и създател на дизайна на Q50S Sport, коментира: „Колата е нещо повече от една машина. Най-добрите коли, тези, които шофьорите обичат да карат, трябва да предизвикват емоциите. В епоха, в която автономните машини са на първите страници на списанията, този тест потвърждава дълго защитаваното от нас убеждение, че автомобилите INFINITI трябва да събуждат истинска страст за шофиране“.

Ощр от категория Спорт