Намери ни
To Top

Федерер пречупи Надал в класиката в Мелбърн

Гениалният и неостаряващ швейцарец Роджър Федерер се пребори за безпрецедентната 18-та титла от Големия шлем. Маестрото победи Рафаел Надал с 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3 във финала на Откритото първенство на Австралия.

Федерер на два пъти повеждаше в двубоя, но испанецът отговаряше по най-добрия начин и се връщаше в мача, за да се стигне до решителен пети сет.

В откриващия сет играта бе много равностойна.


Испанският левичар първи изпита затруднения в подаването си при резултат 2-1 в полза на 15-ия в света швейцарец. Надал допусна двойна грешка и резултатът стана 30-30, но след фрапираща намеса на мрежата и добър начален удар от Рафа, той се измъкна от трудната ситуация.

В 7-ия гейм Федерер заигра много по-агресивно, което бързо му донесе успех и реализира важен пробив, с който поведе с 4-3, като бързо след това пробивът бе затвърден безпроблемно. Испанецът от своя страна не се отказа, като лесно взе подаването си за 4-5, с което принуди Федерер да сервира за спечелването на първата част.

Маестрото не трепна, и след 34 минути игра спечели първия сет с 6-4 и първи направи крачка към спечелването на трофея.

Във втората част на срещата Надал заигра доста по-уверено и още в първия сервис гейм на Федерер успя да осъществи пробив, с който да поведе в резултата с 2-0.

Федерер получи няколко отлични възможности веднага да направи рибрейк, но не се възползва от тях и Надал дръпна в резултата с 3-0.

Испанецът успя да реализира втори пробив и така резултатът набързо набъбна до 4-0. Швейцарецът показа, че няма да се даде без борба и успя да върне единия пробив и да намали разликата до 1-4. Авансът на Рафа се стопи до 4-2, след като Федерер взе лесно своето подаване.

Надал не даде никакъв шанс за евентуален нов пробив от страна на носителя на 4 титли от Австралия, като спечели бързо подаването си на нула за 5-2. Федерер отново се доближи в резултата, след бърз гейм и изоставане от един пробив. Носителят на 14 титли от Големия шлем получи предимството да сервира за втория сет, като набързо получи 3 сет бола и след общо 1 час и 16 минути игра възстанови равенството в двубоя.

Сервирайки в началото на третия сет и в най-дългия гейм от началото на срещата, Федерер се спаси от ранен пробив, благодарение на добрия си начален удар и така поведе с 1-0. Окрилен от спасените брейкболи в предишния гейм, Федерер заигра много агресивно и се възползва от колебливата игра на испанеца, като осъществи важен пробив за 2-0. След това успешно го затвърди и дръпна в резултата с 3-0.

Доминацията на Маестрото продължи и в подаването на Надал, но левичарят успя да се пребори в дълъг и изтощителен гейм, като не допусна отново да бъде пробит, с което да приключи интригата в третата част. Федерер взе светкавично своето подаване за 4-1, след което нанесе още един удар на Надал, като реализира нов пробив за 5-1 и получи правото да сервира за спечелването на третата част. След близо 2 часа игра, Федерер затвърди доминацията си, като поведе с 2-1 сета и се приближи до 18-та титла от Големия шлем в своята кариера.

В четвъртия сет играта отново бе равностойна и двамата тенисисти печелеха лесно подаванията си. При 2-1 в полза на Рафа и колеблив сервис от страна на Федерер, Надал получи три възможности за пробив, от които умело се възползва, като проби швейцареца за 3-1 в негова полза и така излезе напред в резултата. Надал успя да спаси подаването си в маратонски гейм и отрази няколко шанса за пробив на опонента си. Кралят на клея се измъкна, като реализира един от най-красивите и фамозни удари на турнира, като така взе подаването си за 4-1. Последва размяна на бързи и лесно спечелени сервис гейма от страна и на двамата, като при резултат 5-2 в полза на Рафа, развръзка в пети решаващ сет изглеждаше все по-близо. Така и се случи, като Надал получи 3 сет бола и успя да спечели четвъртата част с 6-3 за 40 минути. Шампионът на Австралия за 2017-та година ще бъде определен в 5-ти съдбоносен сет.

Надал започна отлично петата решаваща част, като реализира пробив още в първото подаване на съперника си. Федерер получи възможност бързо да върне пробива, но не се възползва и Надал си спечели сервис гейма за 2-0. Федерер намали разликата след лесно спечелен гейм за 1-2. Последва ново трудно подаване за испанеца, но с разнообразна и прецизна игра от негова страна, Роджър отново не успя да реализира пробив, с което да стопи разликата. Историята отново се повтори при 3-2 за Надал и негов сервис, когато отново валяха възможностите пред Маестрото да върне пробива. Това най-накрая се случи, като Федерер изравни за 3-3 в петата решаваща част, а след това мигновено спечели подаването си. Така резултатът стана 4-3 в полза на носителя на 4 титли от Австралия и Надал бе в ролята на догонващ за първи път от началото на сета. Надал бе подложен отново на натиск от страна на Федерер, който бе награден с нов пробив и така Федерер сервира за титлата на Откритото първенство на Австралия. След драматичен гейм 35-годишният швейцарец си осигури 18-а мейджър титла в 18-ото си участие в Аустрелиън Оупън. Това също така е пети трофей за него в Мелбърн след успехите му в австралийския град през 2004, 2006, 2007 и 2010 г.

За последно Роджър и Рафа се бяха срещнали във финал на турнир от Големия шлем през 2011 г. на Ролан Гарос, където испанецът спечели заключителната среща със 7-5, 7-6, 5-7, 6-1.

В Мелбърн двамата бяха опоненти през 2009 г. – тогава Надал спечели първата си и единствена титла след успех със 7-5, 3-6, 7-6, 3-6, 6-2. Общо в мачовете помежду им испанският левичар сега води 23 -12.

Федерер за последно бе печелил титла от Големия шлем през 2012 г. на Уимбълдън. Миналата година швейцарецът не успя да вдигне нито един трофей и се оттегли от тениса за половин година, за да се възстанови от травма в коляното. Надал също се срина в ранглистата заради контузии, а през последните две години не бе преминавал дори ¼ финалите на някои от големите четири съревнования. Травмите на двамата велики играчи подбудиха някои хора въобще да ги отпишат от сметките си, но през последните две седмици Надал и Федерер доказаха, че това е било много грешно мнение, въпреки че едва ли самите те са вярвали, че ще играят на финала в Мелбърн.

Надал имаше изключителни проблеми в мача от полуфиналите срещу Григор Димитров, който продължи пет часа. Федерер пък не бе особено убедителен срещу Стан Вавринка заради здравословен проблем. Това не попречи на двамата да демонстрират тенис от най-висока класа в днешния финал. Заключителна среща, за която всички мечтаеха, но едва ли някой очакваше. Тя стана възможна благодарение на ранно отпадане на фаворитите Новак Джокович и Анди Мъри, а „старите кучета“ Надал и Федерер се възползваха най-добре от ситуацията, за сътворят поредната класика в тениса.

Ощр от категория Тенис