Намери ни
To Top

Вижте дамата на сърцето на Нигерийския кошмар, ето коя е съпругата на Самюел Питър (ФОТО)

Самуел Окон Питър е роден на 6 септември 1980 г. в щата Аква Ибом, Нигерия. Връх в кариерата на Нигерийския кошмар като професионален боксьор е титлата на световния боксов съвет – WBC, след победа над защитаващия колана си Олег Маскаев, през 2008 г.

В ранните си години Питър нещо нормално за децата в неговата страна.


Но при едно посещение на няколко боксьори предпочита футбола пред другите спортове, в училище през 1992 г., 11 годишното момче, ги спира и пита дали е възможно да тренира с тях. Поставен да се изправи срещу опитен аматьор, Питър го нокаутира и това бележи началото на една забележителна аматьорска, а след това и професионална кариера.

Следват титли на първенството на Нигерия в тежка категория. След това той става шампион на Африка зона 3, с което добива право на участие на Олимпиадата в Сидни, Австралия (2000 г.). В същата година той нокаутира бъдещия сребърен медалист от Олимпиадата Мухтархан Дидалбеков от Казахстан.

На Олимпиадата, Самуел Питър стига до 1/4-финалите, където губи след съдийско решение от италианеца Пауло Видоз. Неговото представяне обаче изумява, като всички говорят за младото 19-годишно момче със силните удари. Дори за шампиона Одли Харисън, който печели по-рано през годината трудно срещу Питър, не се говори толкова. Талантът на нигериеца е забелязан и от много от най-големите мениджъри в професионалното направление.

Веднага след Олимпиадата, Питър подписва професионален договор. Мениджър му става българинът Ивайло Гоцев, а треньор – Анди Андерсън. Първият официален мач на Питър в профи-бокса е срещу друг наш сънародник – Георги Христов. Срещата се провежда на 6 февруари 2001 г. в Двореца на спорта в Алмати, Казахстан. Мачът завършва още в първия рунд (1:30 мин.) след зрелищен нокаут на нигериеца.

Последват още 6 мача и 6-те с нокаут до края на 2001 г. Следващите 3 години, Нигерийския кошмар взима скалпа на още 10 боксьори, 9 от които срещи завършват след нокаут. През 2004 г. след зрелищни победи с единодушно съдийско решение над по-силни съперници като Чарлз Съфорд (20 победи, 8 загуби) и Йово Пудар (30 победи и 4 загуби), получава правото да се бие за вакантната титла на Северно-Американската Боксова Федерация – NABF срещу Джереми Уилямс (43 победи, 35 с нокаут, 5 загуби). И пак нокаут, 27 секунди след началото на 2 рунд. Питър записва 21-ва поредна победа на професионалния ринг. Още в началото на 2005 г. – 22 януари, Нигерийския кошмар печели вакантната титла на Американската боксова асоциация – USBA след победа с технически нокаут в 5 рунд срещу Янкей Диаз (13 победи, 5 загуби).

На 24 септември 2005 г. Самуел се изправя срещу по-малкия от братята Кличко – Владимир, за вакантната титла на Световната боксова асоциация и Американската боксова асоциация – WBO-NABO. За по-голям залог, Питър защитава в този мач и титлата на Северно-Американската Боксова Федерация – NABF. Мачът се провежда в Атлантик Сити. Макар украинецът да доминира през по-голямата част от мача, той едва успява да направи с три точки повече, според съдиите, за да спечели титлите. Кличко дори е повален на три пъти в нокдаун, но успява да поеме въздух и да се изправи.

Това обаче не отказва Нигерийския кошмар и след още 5 победи над противници като Роберт Хоукинс, Джулиъс Лонг, Джеймс Тони (76 победи, 10 загуби ) – 2 пъти и Джамил Маклайн (41 победи , 13 загуби), на 8 март 2008 г. в Канкун, Мексико, Самуел Питър се изправя срещу Олег Маскаев (39 победи, 7 загуби) за титлата на Световния боксов съвет – WBC. Мачът е прекратен от рефера в края на 6 рунд, в който Маскаев пада на въжетата тежко ранен. Съдията прекратява битката и шампион с технически нокаут става Питър.

На 11 октомври 2008 г., той защитава световната си титла срещу по-големия от братята Кличко – Виталий. Боят, който получава, принуждава екипа му да хвърли кърпата в осмия рунд, като признава поражението си. Следва нова загуба от Еди Чеймбърс в Лос Анджелис през март идната година, за да последва нова добра серия с четири поредни победи. След тях Питър си извоюва правото да се бие за всички титли срещу добре познатия си съперник – Владимир Кличко. Срещата се провежда на футболния стадион „Комерцбанк Арена“ във Франкфурт, Германия, където украинецът вече се чувства като у дома си. Мачът е със супер залог – трите световни титли на „д-р Железен юмрук“.

На паметната дата 11 септември 2010 г. Владимир Кличко показва защо е носител на 3 от 4 най-големи титли в супер тежка категория като нокаутира Самуел Питър за пръв път в кариерата му в 10 рунд на мача. Следващата година, в битка за вакантните интерконтинентални титли – WBA и WBO, Нигерийския кошмар се изправя срещу Северния кошмар – Робърт Хелениус(23 победи, 1 загуба). Финландецът нокаутира Питър в 9 рунд, след което последва оттегляне от ринга за срок от три години.

Той се завръща срещу непретенциозния Рон Обри (12 победи, 4 загуби) в Оклахома на 27 септември 2014 г. и успява да постигне технически нокаут след 2:34 в първия рунд. На 23 октомври 2016 г. Хуан Карлос Салас (6 победи, 10 загуби) изкарва три рунда, преди да се откаже в Тихуана, Мексико, за да се стигне до мач №42 в кариерата на Нигерийския кошмар срещу Кубрат Пулев, който се проведе на 3 декември в София и приключи с победа за Кобрата.

1

Ощр от категория Акценти