Намери ни
To Top

Новият президент на БФХокей на лед си поставя високи цели

Новият президент на БФХокей на лед Мартин Миланов си поставя високи цели за предстоящия мандат.
„Поех ръководството на федерацията от предшественика ми Красимир Кръстев в доста тежко фиснансово състояние. Задълженията надхвърляха 150 хиляди лева, но се надявам с общи усилия на цялото ръководство до лятото на 2015 година да изчистим по-голямата част от тях. Съществуваше голяма вероятност да пропадне началото на вътрешния календар, тъй като задълженията към Зимния дворец бяха страшно големи.


Но чрез големи усилия и от двете страни, успяхме да се договорим и да ги разсрочим“, заяви Миланов.

„Благодарение на усилията на новия изпълнителен директор Стоян Бъчваров, който има сериозни връзки в международната федерация, успяхме да получим домакинството на Световното първенство за мъже в трета дивизия при участието на осем отбора, което ще се проведе от 10 до 16 април следващата година в Зимния дворец. Покрай това успяхме донякъде да стоплим отношенията и с Министерството на младежта и спорта, откъдето до този момент не ни отпускаха почти никакви средства. По този начин се надявам да спасим целия сезон“, допълни той.

Новото ръководство ще постави акцент върху работата с подрастващите за популяризирането на играта.
„Ще наблягаме най-вече върху детско-юношеския хокей. Организирали сме нов турнир за деца „Крос Айс Лига“ с участието на десет отбора, като целта ни е малките да имат повече мачове, да тренират и да играят, за да напредват в развитието си. Искаме по време на мачовете от Световното първенство през април догодина, на наши разноски да осигурим автобуси, с които да докарваме деца от столични училища, за да наблюдават срещите. Имаме и огромно желание да лицензираме нови треньори, които след като завършат НСА, да започнат работа с подрастващите, като федерацията два пъти седмично по два часа ще осигурява безплатен лед за заниманията им“, каза Миланов.

„Сумарно за организирането на „Крос Айс Лигата“, разходите за съдийски такси за мачовете от първенството и за купата на България и за наем за лед са ни необходими над 90 хиляди лева“, допълни той.

В момента във федерацията членуват 15 клуба, като не всички от тях развиват играта.
„Съвсем наскоро учредихме нов клуб Балкан Ботевград, като се надяваме там да направим и една мини-пързалка, за да може да се развива хокея и извън София. Във Варна има такава изкуствена пързалка, но тя е с умалени размери. На нея може само да се тренира, но не и да се играят официални мачове. На този етап можем да ползваме само Зимния дворец и пързалката на Славия, което е прекалено недостатъчно, а един час наем на лед е 160 лева, което е доста тежко за нашите възможности“, каза още Миланов.

Целта пред мъжкия национален отбор е първото място в трета дивизия на Световното първенство и спечелването на промоция.
„Очакваме да бъдем първи. Не ни е мястото в тази група. Трябва да спечелим промоция за по-горната Дивизия 2, група Б“, каза той.

Международната програма за следващия сезон също е доста наситена.
„Имаме участие на юношеския национален отбор до 18 години в Тайван, където ще бъде и световното първенство зажени, в което също ще се включим. Ще участваме и на Световното за младежи до 20 години в Нова Зеландия. Имаме много силен отбор и целта ни минимум е медал, а защо не и първо място“, каза Миланов.

България за 21-и пореден път ще организира срещи от Световно първенство в София.
„Организацията и провеждането на Световното първенство през април догодина е 21-ото поредно, на което Международната федерация ни гласува доверие. Радващо е, че все още ни вярват, въпреки че условията, които предлагаме, не са добри. Надявам се скоро да имаме силен мъжки отбор, най-вече с легионери, които играят зад граница. На последния Конгрес в Париж бях избран в една от комисиите на Международната федерация и занапред ще се опитам да работя за доброто име и за имиджа на българския хокей“, заяви изпълнителният директор Стоян Бъчваров.

Ощр от категория Спорт