Намери ни
To Top

12 отбора, африканец и бразилци в Суперлигата

За първа година „ястребово око“ ще решава спорните ситуации в дербито на всеки кръг
Волейболното първенство при мъжете стартира днес с 12 отбора и амбицията да затвърди впечатлението, че предлага повече зрелище и интрига от футбола и баскетбола.
С 10 участника миналия сезон това наистина беше така и хората се върнаха в залите. Тази година обаче Националната волейболна лига реши да разшири географията на спорта и промени формата на Суперлигата. Почти сигурно това ще свали качеството, защото българският волейбол от години не произвежда играчи на килограм, а появи ли се някой талант, той заминава с първия самолет.


Справка – националите Велизар Чернокожев и Мартин Атанасов, които напуснаха шампионския отбор на Добруджа, преди да са навършили 21 г., и подписаха договори в чужбина. Фактите са категорични – в България няма разпределители за 12 елитни отбора, посрещачите също са кът. Това принуди част от клубовете да погледнат към световния волейболен пазар. С годишни бюджети между 300 и 400 хил. лева обаче по-заможните български отбори могат да си позволят чужденци втора-трета ръка, които в масовия случай не превъзхождат местните състезатели. Така че чудеса от легионерите не бива да се очакват. Те просто запълват дупки.
ЧУЖДЕНЦИТЕ
Общо трима волейболисти с работни визи ще гледаме в Суперлигата. Най-атрактивен е роденият в Уганда Окелло Дауди, който се присъедини към Марек Юнион Ивковни. 20-годишният диагонал има страхотни физически качества, но тепърва ще учи азбуката на волейбола. Носителят на Суперкупата Нефтохимик 2010 привлече двама бразилци. Разпределителят Лукас Ален Силва (21) има тежката задача да компенсира отсъствието на дългогодишния капитан на бургазлии Иван Станев, който замина за Иран, а посрещачът Марио Серджо Жуниор трябва да се бори за място в състава.
ФАВОРИТИТЕ
Четири-пет отбора имат основателни амбиции да се намесят в битката за медалите. Това са миналогодишният шампион Добруджа, носителят на купата Нефтохимик 2010, Монтана, ЦСКА и Левски. Нито един от тях обаче не може да се счита за сигурен фаворит, защото всички имат слаби места в селекциите. Добрата новина е, че ЦСКА и Левски се завръщат в битката на големите. И двата клуба имат сериозни спонсори и направиха качествени отбори, от което волейболът ще спечели.
АУТСАЙДЕРИТЕ
Отсега може да се предвиди без голям риск от грешка, че Славия ще бъде боксовата круша в първенството. Черно море, Тетевен волей и може би Арда
Кърджали трябва да положат усилия, за да отлепят ютията от дъното на таблицата. А Марек, Пирин и Миньор ще водят битка за място в шестицата.
КАКВО НОВО
Макар и трудно, Националната волейболна лига прави малки крачки в правилната посока. За първи път тази година в най-оспорваните мачове от Суперлигата ще бъде използвана системата „ястребово око“, която би трябвало да заглуши традиционния вой срещу съдиите. Всички отбори бяха задължени да привлекат статистици в щабовете си, което неизбежно ще постави работата в клубовете на по-професионална основа.
Другият нов момент е свързан с отразяването на срещите. За първи път волейболното първенство напуска ефира на БНТ и се мести в каналите на „Нова броудкастинг груп“.

Ощр от категория Волейбол