Намери ни
To Top

София ще се превърне в европейска столица на баскетбола за подрастващи този уикенд

На 21 и 22 октомври София ще е домакин на 4-та платформа FIBA U14 Get Together за развитие на баскетболисти до 14-годишна възраст на ФИБА Европа. Ден по-късно, в неделя, в столицата ни ще се проведе и 5-то заседание на Комисията за подрастващи.

Програмата The FIBA U14 Get Together е част от инициативите на европейската централа за развитие на баскетбола сред децата. Get Together е един от начините, по които ФИБА предлага подкрепа на федерациите по места, като осигурява лектори и свързва треньорите в професионална мрежа, в която да споделят идеи, стратегии, които да имплементират в собствените си програми за развитие.


Програмата съществува от 11 години. „Инициативата, на която София ще е домакин този уикенд, е ежегодно събитие, концентрирано върху спецификата на работа с деца до 14-годишна възраст. Избрахме България поради факта, че хората във федерацията са доказано добри организатори, а ръководството се фокусира върху развитието на младежкия баскетбол. Според мен тази проява също ще допринесе в тази насока“, сподели бившата българска националка Радмила Василева–Търнър, която в момента е експерт по развитие на младежкия баскетбол към ФИБА Европа.

От години ФИБА Европа работи за засилването на работата с децата на целия континент. Това е в съзвучие с усилията и на БФБаскетбол в последните години. Една от последните инициативи бе участието в международен проект заедно с Косово, Румъния, Македония и Турция за развитие на млади играчи и млади треньори с потенциал за националните гарнитури. Варна и „Спортпалас“ вече бяха домакин на един камп, събрал над 60 деца и 14 млади специалисти. Както е известно и последният управителен съвет обяви, че ще концентрира усилия в тази насока.

Двама международно-признати специалисти ще изнесат лекции в София – Костас Мицас от Гърция и познатият вече добре у нас американец Крис Дийл. От българска страна презентация ще има завършилият ФИБА Сертификат за треньори за подрастващи Христо Ценов, който в момента работи в ЦСКА.

Мицас е добре познато име в европейския и гръцкия баскетбол, един от водещите лектори на ФИБА. Бил е треньор на гръцкия национален отбор за жени, печелил е световна и европейска титла с женски гарнитури на страната си, директор е на Треньорската комисия в гръцката баскетболна федерация, професор по физическо възпитание от Университета в Атина.

„Прояви от този род винаги привличат внимание и това е нашата цел. Искаме да се заговори за младежки баскетбол, за добрите практики в Европа, нашите треньори да създадат контакти с колеги от целия континент, да обменят опит. Същевременно, специалисти от калибъра на Коста Мицас и Крис Дийл са много позитивни и за бълг%D

Ощр от категория Баскетбол