Намери ни
To Top

Войната „ФИБА – Евролига“ засегна и съдиите

Поредната битка от нестихващата война за надмощие в европейския баскетбол между Евролигата и ФИБА е налице. Този път засегнатите от ситуацията са италианските съдии, които имат намерения да ръководят двубои от най-силната надпревара на континента, както и от второто ниво на европейския баскетбол – Юрокъп, съобщава “Гадзета дело Спорт”.

Реферите от Ботуша са подписали договор с местната федерация, според който могат да обслужват единствено мачове в Италия и такива под егидата на ФИБА. Трима от топсъдиите обаче са информарали централата, че планират да приемат наряд за двубои от Юрокъп и съответно под шапката на Евролигата.


Става дума за Кармело Патернико, Толга Сахин и Саверио Ландзарини.

Отговорът на италианските баскетболни ръководители е бил, че ако това се случи, те повече няма да бъдат част от Серия А, макар че преди няколко седмици местните шефове не са направили пречки на триото за ежегодния семинар на Евролигата в Белград.

Според Ландзарин от федерацията дори не са си направили труда да отговоря на писмото му, а предстоящото дерби между Милано и Варезе в неделя вероятно ще е последно за Патернико в елита на Апенините, където той има над 600 двубоя.

Евролигата ще предложи на съдиите тригодишни договори, в които не фигурира традиционната възрастова граница. По правилата на ФИБА един рефер може да ръководи мачове само до 50-годишна възраст.

Ощр от категория Баскетбол