Намери ни
To Top

Фенербахче взима Минчев най-рано догодина

Баскетболният ни талант Йордан Минчев е изправен пред опасността да не изиграе нито един официален мач през настоящия сезон, въпреки реалната възможност да премине в турския гранд Фенербахче. Юношеският национал тренира с истанбулския тим вече близо два месеца, но не може да подпише с него заради ангажимента си към детско-юношеската школа на Левски, с която има договор.

КАША

През миналия сезон 202-сантиметровото крило игра за Левски 2014 с президент Константин Папазов в Националната баскетболна лига и за дублиращия отбор на клуба във второто ниво – А-група, където вдигна титлата. Минчев обаче е юноша на автентичния Левски с президент Юлия Боянова и игра в другия клуб след като двамата президенти постигнаха временно разбирателство – децата на „сините” бяха записани като част от детско-юношеската школа на новоучредения клуб, каквато е необходима за участие в елитното първенство.


С това споразумение се осуети и възможността два отбора с името Левски да се изправят един срещу друг във втория ешелон. Йордан Минчев обаче си остава баскетболист на автентичния „син” клуб, с който има договор до навършване на пълнолетието си.

ТРАНСФЕР

„Йордан Минчев е баскетболист на Левски с президент Юлия Боянова. Никой не е влязъл в контакт с мен. Но ако ми се обадят съм готова веднага да седна да преговарям. Нямам никакво намерение да спирам развитието на Данчо”, категорична беше Юлия Боянова пред „Телеграф”. Тя коментира и спекулациите, че трансферът може да се осъществи още следващата седмица, тъй като баскетболистът навършва 18 години на 17 октомври. „Не знам дали някой си прави такива сметки, но ако е така – няма да стане. Договорът му не е до навършване на 18 години, а до края на първенството на възрастта, в което участва. А шампионатът за 19-годишни, за където Данчо е картотекиран, приключва в началото на 2017 г. Тогава могат да преговарят с него, но и аз имам право да му предложа договор с мъжкия ни отбор, ако имаме такъв, разбира се”, уточни Боянова.

СЪДЪТ МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ СВОБОДЕН АГЕНТ

Според правилата на Българската федерация по баскетбол, Йордан Минчев може да се окаже свободен агент след навършване на пълнолетие. Това става с подаване на жалба в съда срещу подписания от родителите му договор, като от БФБ са категорични, че шансовете за успех на играча са повече от големи. Ако разтрогне договора си с Левски, тогава вече пълнолетния Минчев ще има право да работи с мениджъри, които да му помогнат за преминаването във Фенербахче.

Станислав Христов, „Телеграф“

Ощр от категория Баскетбол