Намери ни
To Top

Кофеин – нещата, които не знаехте!

Почти всеки приема всекидневно кофеин под някаква форма!Кофеинът, притежава удивителни качества. Сред тях са свойствата му да намалява риска от болестта на Алцхаймер, както и да се бори с някои видове рак, пише „bodytime.bg“.

Ето няколко любопитни факта за кофеина – психосоматичният стимулатор с най-широко приложение в света

Много спортисти приемат кофеин под формата на таблетки, за да избегнат предозиране, но за да не се лишават от кафе, те прибягват до така нареченото безкофеиново кафе. Сега идва и разкритието:Безкофеиновото кафе не е без кофеин.


Специалисти по аналитична токсикология твърдят, че съществуват 9 вида безкофеиново кафе, като всеки един от тях съдържа определено количество кофеин, с изключение само на един. Дозата варира от 8,6 мг ДО 13.9 мг. Това е полезна информация за всеки любител на кафетата, който приема кофеин и от други източници, тъй като знаем добре, че предозирането с кофеин не е най – приятното нещо!
Друга важна информация за кофеинът е, че рязкото прекратяване на приема на добавки и напитки, богати на кофеин, след редовната им консумация, се отразява неблагоприятно върху организма

След продължителна и обилна консумация на кофеинови напитки и добавки, внезапното им спиране също би се отразило неблагоприятно върху организма. Чувство на отпадналост, главоболие и честа раздразнителност са само част от симптомите.

Кофеинът започва да действа най-малко след 30 минути
Според изследвания, направени от Американската академия По медицина на съня, 30 до 60 минути са напълно достатъчни, за да достигне кофеинът до кръвта. Тялото обикновено елиминира половината от погълнатото количество, а останалата част може да се задържи в продължение на 8 до 14 часа. Някои хора, особено тези, които не консумират редовно кофеин, са по – чувствителни към ефектите от него, за разлика от останалите, които са привикнали отдавна към него.

Любопитен факт обаче е, че кофеинът в тялото бива абсорбиран По-бързо или по – бавно в зависимост от пола, възрастта и расата, дори и от начина на живот.

Жените като цяло имат по – добър метаболизъм. По отношение на кофеина за разлика от мъжете. Пушачите пък го обработват два пъти по-бързо, отколкото непушачите. Жените, приемащи противозачатъчни хапчета го абсорбират близо с една трета по-пълноценно, за разлика от останалите. Азиатците пък преработват кофеина много по-бавно, отколкото хората от другите раси.

В естественото му състояние можем да открием кофеин в над 60 растения

Първенецът в консумацията на кофеин е Финландия

Наскоро статия на BBC излезе с информация, че страната с най-висока консумация на кофеин е Финландия. Според проучванията там един възрастен човек консумира средно 400 мг дневно. На второ място са САЩ – с 200 мл.

Ощр от категория Футбол