Намери ни
To Top

13-годишен баскетболист от БК „Делфин“- Бургас с трансфер в „Реал Мадрид“

Покана да се присъедини към отбора на баскетболния „Реал Мадрид“ получи тринайсетгодишният Константин Костадинов от бургаския баскетболен клуб „Делфин“. 196-сантиметровият шестокласник вече е с финализиран трансфер и от следващия спортен сезон ще се влее в редиците на испанския гранд.
Константин е открит в едно от бургаските училища от баскетболния спец Петко Стаматов преди шест години. Стаматов безпогрешно вижда баскетболния талант в дребното тогава момче, което гони топката в училищния салон.


По-късно Костадинов преминава в отбора на начинаещия баскетболен треньор Петко Янков. С времето Янков успява да мотивира детето и да му покаже, че баскетболът може да се превърне в нещо много сериозно за него. „Позволих си пред Константин да говоря с майка му, че вероятно ще има интерес към него, ще получават предложения. И видях как се промени след този разговор. Придоби по-голямо самочувствие, усети, че е стъпил на път, който може да го отведе към сериозния спорт.“ спомня си Янков. След като интересът към Костадинов нараства, по инициатива на треньорския състав на „Делфин“ е потърсен агент, който да намери най-доброто предложение за неговото развитие.
Заради него в Бургас пристигна представител на мениджърската агенция “You first sports”- Хуанхо Бернабе, който два дни бе неотлъчно до младата надежда. „Наблюдаваме Константин от седем месеца и вярваме в неговото бъдеще. Разбира се, на първо място се забелязва ръстът му, но той има и природен талант за игра с топката. Чакат го много тренировки, много учене, но Константин има реален шанс да пробие в големия спорт.“ коментира легендата на испанския „Леон“.
Седмица след престоя на Бернабе в Бургас, Костадинов замина за Мадрид, заедно с родителите си и треньорът си Петко Янков. На испанска земя лично Алберто Ангуло, координатор на баскетболната академия на „Реал Мадрид“, е посрещнал гостите и ги е развел из кампуса. В двата присъствени дни Константин е направил както индивидуални тренировки с треньор, така и успешно се е включил в груповата тренировка на отбора. „Костадинов успя да се впише за много кратко време. Видя се, че нивото му не е много по различно от това на бъдещите му съотборници, което е комплимент за мен като треньор и за „Делфин“ като клуб“ разказва Янков. След като избра испанския гранд за своята следваща стъпка в баскетбола, на разположение на Костадинов ще бъдат освен отличните възможности за спорт и отдих, но и за сериозно обучение в частно училище, както и интензивно изучаване на испански език. „В „Реал Мадрид“ държат много на образователния процес и осигуряват най-добрите условия на своите играчи. След като се запознахме с бъдещия му график, и аз, и родителите му сме спокойни, че образованието няма да бъде неглижирано за сметка на спорта, което е от изключителна важност. Все пак това е 13 годишно момче и може да дойде момент, в който да не желае да играе баскетбол. Трябва да мислим за бъдещето му на много нива.“ коментира настоящият треньор.

Ощр от категория Баскетбол