Намери ни
To Top

Георги Петков на секунда от историята

ва от четирите ни представителя в Европа през този сезон – Лудогорец и Славия, разполагат с вратарите, които са играли най-много мачове в евротурнирите за български клубове. Става дума за Владислав Стоянов и Георги Петков, съобщава „Меридиан мач“.

Към днешна дата те имат внушителните 50 срещи в Европа зад гърба си. При Петков всичките са с екипа на Левски и едва днес на 40-годишна възраст той ще излезе на терена с фланелката на Славия.


С това ще стане и най-възрастният футболист, носил фланелката на наш тим в Европа. Така че ако запише и секунда срещу Заглембе в София, пазарджиклията ще дръпне на Владо, поне за няколко дни.

Стоянов пък е охранявал вратата на три клуба в турнирите – Шериф (Тираспол), Лудогорец и ПСФК Черноморец. За „акулите“ има 4 мача в Интертото. Срещите в този турнир се броят във визитките на играчите в периода 1995 – 2008, тъй като тогава през него можеше да стигне до участие в основната схема на Купата УЕФА.

Гонитбата между Георги Петков и Владислав Стоянов продължава и през този сезон. Двамата стартират от равни позиции, но почти сигурно Стоянов скоро ще вземе превес и ще стане убедително номер 1 по мачове. Просто защото е с 11 години по-млад от колегата си от Славия и все още му остава много повече време във футбола.

Трети във вечната класация е Димитър Иванков. Той има 47 мача, като ги е записал за 4 отбора – Левски, Бурсаспор, Кайзериспор и Анортозис. Иванков е и единственият  български вратар, който има голове в Европа. Те са четири, всичките с екипа на „сините“.

Четвърти и пети са Николай Михайлов и Георги Велинов съответно с 37 и 33 мача, като при сина на Борислав Михайлов само два от тях са с екипа на български клуб – Левски, а всички останали с този на Твенте.

Ощр от категория Футбол