Намери ни
To Top

Род Лейвър иска да види Джокович с Голям шлем

Тенис легендата Род Лейвър заяви, че ще щастлив, ако Новак Джокович успее да повтори постижението му и да стигне до Голям шлем. Австралиецът печели всички турнири от Големия шлем в една година на два пъти – като аматьор през 1962 г. и като професионалист през 1969 г. „Мисля, че той има добри шансове да го постигне и аз ще се радвам да го видя“, сподели Лейвър.


Джокович стигна до кариерен Голям шлем в Париж, след като спечели „Ролан Гарос“ и вече има всички трофеи в колекцията си. В момента той е шампион и на четирите най-престижни състезания в тениса. Въпреки че това не е истинският Шлем, „да държиш четирите трофея е невероятно постижение и изисква огромни усилия“, коментира Лейвър.

Последният пък, когато при мъжете бе спечелен Голям шлем в една година, президент на САЩ бе Ричард Никсън, Бийтълс не бяха издали „Аби Роуд“, а Нийл Армстронг точно бе стъпил на Луната. „Беше вълнуващо, когато го направих. Не започнах годината с идеята: сега ще спечеля Голям шлем. Мислих си колко се радвам, че участвам. Казах на жена ми, че искам да участвам на всички турнири“, разказва Род Лейвъл.

Австралиецът печели „Уимбълдън“ четири пъти, Откритото първенство на Австралия три пъти и триумфира на „Ролан Гарос“ и US Open по два пъти. Той вероятно щеше да добави и още титли към колекцията си, ако не бе отстранен от Тура през 1963 г., когато той става за професионалисти. Той се завръща през 1968 г. и малко по-късно печели третата си титла в Лондон.

Когато пристига в Мелбърн през 1969 г., разбира, че жена му е бременна и трябва да роди около Откритото първенство на САЩ. „Това беше началоот. Бях доволен от начина, по който играя. Трябва да имаш късмет да нямаш контузии или болести. Това ми помогна“, споделя той, а синът му Рик се ражда три седмици, след като е стигнал до втория си Голям шлем.

От тогава никой не се е доближвал толкова до това постижение. Преди Джокович, само Матс Виландер през 1988 г. и Джим Къриер през 1992 г. успяват да спечелят първите два турнира от Шлема. Щефи Граф го прави при жените през 1988 г. Серина Уилямс бе изключително близо миналата година, но загуби две крачки преди края, на полуфиналите на US Open от непоставената Роберта Винчи.

„Имах късмет да играя най-добрия си тенис в точния момент. Това трябва да направиш, за да стигнеш до края. Серина имаше шанс да го направи и след това изигра неубедителен мач на полуфиналите в Ню Йорк. Дали беше напрежение? Какво се случи? Аз така и не разбрах. Дали беше нервна или просто изигра слаб мач? Или пък Винчи бе блестяща? Това се случва“, коментира Лейвър.

Легендата в момента е на 77 години. Той запълва времето си с голф, но тялото му не му позволява да играе тенис. Лейвър бе в Париж, за да види триумфа на Джокович, но няма да бъде в Лондон. Планира обаче да посети Ню Йорк за последния турнир.

„Джокович притежаава страхотна игра. Неговото постояннство и дълбочината на ударите от дъното на корта са впечатляващи“, казва Лейвър. – Той не позволява на никой да му върне по-къса топка. Ако топките през цялото време идват толкова дълбоко, не можеш да направиш много. Очаква го тежък тест. Единственото нещо, което трябва да го притеснява, е, че трябва да се изиграят седем мача, но е много вероятно да успее да го направи“.

Ощр от категория Тенис