Намери ни
To Top

Джеймс се нареди до едни от най-великите

Така бленуваната титла най-сетне е в Кливлънд, а ЛеБрон Джеймс е MVP на финалите за трети път в кариерата си. Черешката на тортата за крилото на новите шампиони бе “трипъл-дабъл” в мач №7, след като в предходните две срещи “Краля” бе реализирал поне по 40 точки.

С 27 точки, 11 борби и 11 асистенции той стана едва третият играч в историята с подобна статистика в решаващ седми мач, а другите двама са Джеймс Уорти през 1988 година и Джери Уест през 1969 година, като и в двата случая те правят това с екипа на легендарните Лос Анджелис Лейкърс.

Цялостното му представяне във финалната серия отреди на ЛеБрон място до някои от най-великите имена в историята на играта.


Преди него само четирима баскетболисти бяха печелили MVP на финалите три пъти – Майкъл Джордан, Шакил О’Нийл, Тим Дънкан и Меджик Джонсън.

Джеймс вече прави компания и на Карийм Абдул-Джабар, който до снощи бе единственият баскетболист, стигал до MVP на финалите с различни отбори. ЛеБрон стори това с Маями и Кливлънд, докато Абдул-Джабар го е правил с Милуоки и Ел Ей Лейкърс.

Средните показатели на 203-сантиметровата машина във финалите бяха 29.7 точки, 11.3 борби, 8.9 асистенции, 2.6 отнети топки и 2.3 чадъра.

“Когато се завърнах преди две години казах, че целта е да спечеля титла за Кливлънд. Дадох всичко, което имах, всичко от себе си. Сърцето си, кръвта си, потта си, сълзите си. Това е за вас Кливлънд. Играта винаги се отплаща на тези, които й оставят верни”, каза Джеймс след седмия мач.

Ощр от категория Баскетбол