Намери ни
To Top

Шокираща промяна! Сменят правилата на волейбола

Футболните двубои се играят по 90 минути (2×45), баскетболът също се играе за време – 40 минути (4×10) или 48 минути в НБА (4×12)…, но какво да кажем за волейбола?

Досега правилата във волейбола бяха съвсем ясни: Който и да спечели 3 гейма от мача – той побеждава в мача, без никакво ограничение във времето. Теоретично, волейболната игра може да продължи вечно, ако топката никога не докосва пода. Разбира се, че това никога не се е случвало и едва ли някога ще се случи, но така или иначе волейболните двубои често може да продължат много повече от 2 часа…

И това е нещото, от което телевизиите, които излъчват този спорт, не са доволни.

Според един от водещите спортни и волейболни журналисти в Бразилия Бруно Волох, който работи за esportes.


estadao.com.br, както и за SPORTV / TV Globo, от Международната федерация по волейбол (FIVB) са разбрали, че партньорството с телевизиите е много важно за самия волейбол, така че те са готови леко да се променят правилата на играта и да я направи по-привлекателна за телевизията.
Волох пише, че генералният секретар на FIVB Луис Фернандо Лима е достигнал до заключението, че идеалното време за един мач волейбол ще бъде 1 час и 45 минути!

Следователно, има опция да се направи ограничение във времето за всеки гейм до 25-ата минута. Ако нито един от отборите не спечели гейм до 25-ата точка, то на 25-ата минута, часовникът спира частта и всеки тим, който води в резултат в този момент ще спечели гейма!

Правилото за време за тайбрека все още се обсъжда.

Планът е да се направи така, че целият волейболен мач да може да приключи до 1 час и 45 минути, включително рекламни паузи между геймовете.

Съвсем скоро ще се види дали тези идеи всъщност ще станат и новите официални правила във волейбола…

Ощр от категория Волейбол