Намери ни
To Top

Лукойл Академик за 15-и пореден път ще играе на финал в НБЛ

Лукойл Академик се класира на финал в мъжкия ни елит за 15-ти пореден път. В “Арена Самоков” тимът на Тони Дечев се наложи над Рилски спортист с 93:68 като гост, за да затвори 1/2-финалната плейофна серия в НБЛ Виваком с 3-0 победи. В спор за златото за втора поредна година “студентите” ще се изправят срещу Балкан (б.а. през 2014/2015 отборът от Правец триумфира с 3-2 успеха в серията срещу ботевградчани).


Филип Виденов избухна с 28 точки за Лукойл Академик, като бе 8/14 от далечно разстояние. Христо Захариев добави 15. Желко Шакич се разписа с 13 точки и 5 борби. Филип Барович грабна 16 борби, които допълни с 6 точки.

Франк Търнър бе най-резултатен за Рилски спортист с 19 точки. Тони Гуджино отбеляза 13. Тристан Кери наниза 12 точки. Златин Георгиев реализира 11.

Домакините започнаха със серия от 7-0, за да поведат с 15:8 след успешни акции на Франк Търнър и Златин Георгиев. Три поредни тройки на Христо Захариев и Бранислав Ратковица обаче поставиха на таблото 24:20 в полза на Лукойл в края на първата част. През втория период “студентите” поеха инициативата и стигнаха до 48:35 на голямата почивка, а опитният Филип Виденов навъртя 17 точки, като бе 5/9 зад дъгата през първото полувреме. След паузата гостите не намалиха оборотите и до края на третата четвърт увеличиха аванса си до 28 точки, което бе достатъчно за крайното 93:68.

Лукойл Академик завърши срещата с успеваемост в стрелбата от тройката 48% (17/35) срещу 40% (9/22) за Рилски спортист.

Двубоят бе уважен от президента на българската федерация по баскетбол Георги Глушков, от ръководителите на двата клуба Валентин Златев и инж. Петър Георгиев, както и от селекционера на България Любомир Минчев.

Първият мач от финалната серия между Лукойл Академик и Балкан ще се проведе на 17 май. Играе се до три победи от пет двубоя. Бронзовите медали в първенството при мъжете пък ще си оспорват Рилски спортист и Спартак Плевен в серия до два успеха от три мача.

Ощр от категория Баскетбол