Намери ни
To Top

Браво на „Левски“! „Синя България“ повдигна въпроса за децата

Тръст „Синя България”, съвместно с ПФК Левски и НКП обяви официално намеренията си комфортът и сигурността на привържениците да бъдат основен приоритет през новия сезон. В тази връзка Тръст „Синя България” изразява огромното си възмущение и недоволство от действията на полицията, която целенасочено работи в посока да лиши ПФК Левски от подкрепа на неговите домакински мачове.
В навечерието на първия домакински мач с Литекс ставаме свидетели на действия, свързани с измислянето на правила, които не са записани в закона, с цел да се попречи на присъствието на деца до 14 години на мача. В тази връзка напомняме записаното в Закона за закрила на детето и по-специално чл.


8, ал. 3 и ал. 4:
„Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20,00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст, съответно след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст.“
„Ако родителите, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, не могат да го придружат, те са длъжни да осигурят пълнолетно дееспособно лице за негов придружител на обществени места след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст.“


Никъде в закона не е записано, че е необходимо придружителят да бъде роднина по права линия на детето, каквито внушения се правят от полицията, подкрепяни от служители на ПФК Левски.


Тръст „Синя България” настоява за стриктното спазване на закона, а не за неговото погазване и също така сме на мнение, че отдавна са отминали времената на сталинистките принципи „Няма човек, няма проблем”.


Същевременно ние разчитаме Левски да получи подкрепа от БФС в това отношение. Левски е в достатъчна степен потърпевш от това да домакинства в късни часове и при огромни логистични трудности за своите привърженици, само, за да бъде удовлетворен интересът на телевизията да показва мачовете в своя прайм тайм.


Тръст „Синя България” няма да търпи пасивност от служителите на клуба, която е в ущърб на привържениците, още повече при сегашната тежка икономическа ситуация, в която администрацията на клуба не може да заработи своите заплати и те са дотирани от собствениците. Служители, които поставят собствения си интерес над този на Левски и привържениците му, нямат място в клуба.
При нарушаване правата на гражданите и най-вече на Закона за закрила на детето в събота, Тръст „Синя България” ще сигнализира съответните органи в България, Европейската комисия и УЕФА за случая.

Ощр от категория Тема на деня