Намери ни
To Top

Лудогорец е на кръстопът – пътищата са три

Ръководството на Лудогорец от известно време е изправено пред изключително важно решение – кой ще води тима от сега нататък. Скоро ще стане месец откакто Стойчо Стоев бе освободен от поста старши треньор, а негов постоянен заместник все още няма.

„Орлите“ са на кръстопът, тъй като са в процес на обновяване на състава и някои от големите имена в тима от сериозните европейски успехи на клуба през годините започват да играят все по-малка роля. Светослав Дяков, Козмин Моци и Марселиньо, които бяха сред основните фигури и имат по повече от 70 мача в Европа за клуба, лека полека вървят към своя футболен зенит.


Други важни футболисти като Вандерсон и Клаудиу Кешерю, макар и все още да са сред титулярите на клуба също напредват с годините и скоро ще трябва да се мисли за тяхна алтернатива. През лятото бяха привлечени шестима нови фтболисти, което не се бе случвало по време на лятна селекция от 2015 година, като една от основните задачи на наставника ще бъде именно интегрирането на новите играчи в състава и ефективното заместване на част от досегашните футболисти.

Ръководството на клуба вече заяви, че няма да бърза с избора на нов старши треньор, защото възнамерява да прецени всички аспекти и варианти, за да вземе най-правилното решение. Със старта на мачовете от груповата фаза на Лига Европа обаче е логично в клуба да изяснят ситуацията на най-важния пост в отбора – треньорския и кой ще ръководи тима в европейската кампания. В първия мач срещу ЦСКА (Москва) това ще бъде Станислав Генчев, който все още е временен наставник. След този двубой би следвало да се обяви дали той ще бъде постоянен наставник или ще има нов старши треньор. Вариантите са три – Генчев, друг българин или чужденец.


Вариант 1: Станислав Генчев

Бившият полузащитник имаше тежката задача да дебютира начело на „орлите“ в ключовия мач за влизане в групите на Лига Европа – гостуването на Марибор от плейофите на надпреварата. Лудогорец започна отлично мача и през първата част поведе с 2:0, но след почивката допусна изравняване 2:2 и доста напрегнати моменти до края на срещата. След това Генчев успя да запише две победи в Първа лига – 1:0 над Ботев (Враца) като гост и 2:0 като домакин на Етър. И в двете срещи шампионите се изправиха срещу далеч по-скромни съперници, но така и не убедиха, че са с класи над противниците си, като особено в мача с Враца домакините могат да съжаляват, че не взеха нещо от срещата. Генчев показва, че има бъдеще в треньорската професия, но все още сякаш не е достатъчно готов, за да се нагърби с диригентската палка в Лудогорец. Основен показател дали това е така ще бъде именно мача с ЦСКА (Москва) и как ще бъде проведен той от младия наставник.


Вариант 2: Друг българин

Опцията за взимане на друг българин, който вече е натрупал достатъчно опит, винаги изглежда като най-лесния вариант. Роден наставник няма да взима голяма заплата с изключение на един – Станимир Стоилов, който вече се утвърди като един от най-сериозните треньори на Балканите, изграждайки от нулата силен състав и записвайки успехи в Европа с един тим без каквито и да е традиции в турнирите на Стария континент до онзи момент като Астана. Мъри обаче не изглежда като опция за Разград към момента.

От известно време най-спряганото име сред българските варианти е това на Александър Томаш. Безспорно талантлив специалист с модерни идеи, но все още не успяващ да постигне постоянство с Берое, с което да докаже, че е готов за следваща крачка в развитието си. Друг вариант е Илиан Илиев, който се е доказал не веднъж на родно ниво, но опитът му като наставник в евротурнирите се свежда до едни мачове с Берое срещу Рапид (Виена) през 2010 година, завършили 1:1 и 0:3.

Специалист с опит в Европа е Ясен Петров, който е един наставниците, които водеха последно български отбор различен от Лудогорец в групова фаза на европейски клубен турнир – Купата на УЕФА през сезон 2010/11. Той от шест години не е работил в България, след като последно бе начело на Ботев (Враца) през 2013 година преди да потегли към Китай. Опции с връщане на Георги Дерменджиев или Димитър Димитров начело пък изглеждат като пожарни варианти на този етап и признаване на грешки при тяхното освобождаване във все още не дотам далечното минало. Завръщане към Ивайло Петев пък сякаш изобщо не е опция за ръководството от години насам.


Вариант 3: Чужденец

Досегашните опити на Лудогорец с чуждестранни треньори бяха крайно неуспешни. Бруно Рибейро бе тотален провал, а Пауло Аутуори сякаш така и не се опита да се адаптира към българската футболна действителност и бързо-бързо си стегна багажа за родната Южна Америка без да положи кой знае какви усилия, за да постигне някакви успехи в клуба. Реално погледнато Лудогорец до този момент не е изпробвал вариант с чуждестранно доказано име от Европа.

С оглед на забавянето на избора следва да допуснем, че именно към подобна опция се насочва ръководството на „орлите“, тъй като разговорите с български специалист не биха отнели толкова време преди да има конкретен отговор или пък друга яснота. Ако се прибегне до такъв вариант, той трябва да бъде наистина треньор, който да има яснота по няколко въпроса. Да знае къде точно отива, защото Разград най-малкото като град за работа не е за всеки, както се видя от случая с Аутуори; да е склонен да работи с наличния потенциал, защото ако тръгне да си измива ръцете с „аз тази селекция не съм я правил“ и поиска да привлече още петима нови футболисти през зимата, се рискува доста сериозна бъркотия в отбора. Друго важно нещо е да знае как се водят големи мачове и да има опит в евротурнирите, защото това трябва да е краткосрочната цел на тима през този сезон – печелене на точки от двубоите в Лига Европа, редом със замяната на основни играчи и интегрирането на новите футболисти.

Заговори се за вариант като наставник да се вземе емблематичният Мирча Луческу. Вече обаче на 74 години опитният специалист едва ли би бил най-логичният вариант. По-рано пък се завъртя и името на Славиша Стоянович, който преди водеше Левски. Словенецът в момента е начело на Латвия, но записва катастрофални резултати с националния отбор и не изглежда като вероятен вариант. След мача с Марибор изпълнителният директор Ангел Петричев разкри, че никое от тиражираните до момента имена български или чуждестранни не отговаря на истината. Дали това е така предстои да видим в близките седмици, но времето започва да притиска Лудогорец за важни решения.

Ощр от категория Водещи