Намери ни
To Top

Маската на Пеп започва да пада

В началото Джосеп Гуардиола мина по добре утъпканата си пътека. След загубата на неговия Манчестър Сити срещу Норич – един толкова разкъсан от контузии новак в Премиър Лийг, че неговият мениджър Даниел Фарке се наложи да постави на резервната си скамейка двама вратари – светът искаше отговори. И Гуардиола ги имаше.

Той настоя, че е щастлив от представянето на своите шампиони и извини гафовете им в защита като обикновени човешки грешки.


Да, отборът му е вече с цели 5 точки зад лидера в класирането и гонител докрай в предишния сезон Ливърпул, ала все още е едва месец септември.

Арсен Венгер и Алекс Фъргюсън бяха недостижими майстори в изкуството да браниш своите футболисти, а никой не е по-добър в отклоняването на вниманието от тях от Жозе Моуриньо. Гуардиола вече отлично познава сценария, но изведнъж, малко преди края на неговата пресконференция след мача в събота, маската му внезапно се изхлузи и той дори разкри, че е наясно с обидата към него Fraudiola (от английската дума Fraud, значеща „измамник“ и „позьор“).

„Извинявайте, ама ако си мислите, че днес имам съмнения спрямо моя отбор, бъркате – каза енергично мениджърът на „гражданите“ пред множеството представители на пресата. – Ако си мислите, че сега изведнъж ще повярвам, че сме пффф само защото сме изгубили мач, няма да стане. Тези играчи ми дадоха целия извоюван от мен престиж в Англия, след като в първия ми сезон всички ме наричаха Fraudiola и говореха как моята игра тук в Англия не е възможна, защото без шпагати не ставало. Заради моите играчи по целия свят знаят колко добър мениджър съм.“

Не е нещо нетипично за Гуардиола да бъде отбранителен. На „Кароу Роуд“ обаче неговите думи и неговото поведение бяха красноречиви. Защо, вече толкова време след блестящото му доказателство как неверниците му бъркат, въпросите все още продължават да го жилят? Да не би да е защото сега за първи път от много време насам неговите играчи (и неговите решения) биват поставяни под съмнение?

Залогът на специалиста от Сантпедор да остави на пейката Кевин де Бройне определено предизвика недоумение, макар че самият белгиец след това отрече това да е причината за шокиращата загуба. В защитната линия обаче се появиха старите пробойни и определено има поводи за тревога, а конкурентът за титлата Ливърпул изглежда изумителен и преднината му от 5 точки е най-голямата след 5 кръга, откакто съществува Премиър Лийг.

Сити междувременно допусна два гола в първия половин час на шампионатен мач за едва втори път след пристигането на Гуардиола на пейката. Първото попадение, дело на Кени МакЛийн, дойде след ъглов удар, което значи, че цели 8 от последните 9 допуснати от шампионите в първенството са дошли след неуспешно защитаване на статични положения.

Задачата на „гражданите“ не се улеснява и с комичните индивидуални грешки на техните бранители. Николас Отаменди и Джон Стоунс, купени за общо около 80 млн. паунда, бяха титуляри за Гуардиола в празния му откъм трофеи първи сезон в клуба, а сега се очертава отново да са с този статут за още дълги месеци напред. Отаменди изгуби топката за решаващия трети гол на Норич и заедно със Стоунс имат вече 8 довели до попадение на противника грешки след пристигането на бившия предводител на Барселона и Байерн (Мюнхен). За сравнение, останалите полеви играчи имат общо две довели до гол грешки в същия период.

Не че бековете Кайл Уокър и Олександър Зинченко блестяха де. Просто в центъра на отбраната зее бездна с черния цвят на сянката от дългото предстоящо отсъствие на Емерик Лапорт. Тежката коленна контузия на французина дойде в твърде лош момент за Сити предвид започващия в сряда с гостуване срещу Шахтьор (Донецк) поход в Шампионската лига и наличието на едва двама здрави централни защитници.

Гуардиола изгуби не само Лапорт, а и напусналия през лятото капитан Венсан Компани, да не говорим и за безплодната за шампионите битка с градския им съперник Манчестър Юнайтед за главната трансферна мишена Хари Магуайър. Въпреки това Гуардиола вади странните извинения за липса на пари и твърди, че няма намерение да купува нов играч на този така важен пост.

За Норич също има доста неща за свършване. Тимът на Фарке беше изумителен в събота, а и още на старта срещу Ливърпул показа, че може да се мери равностойно с най-големите в лигата. Сега предстоящите мачове с Бърнли, Кристъл Палас, Астън Вила и Борнемут дават отлична възможност да се надгради върху една от големите изненади на сезона.

Засега мениджърът на „канарчетата“ запазва реалистичния си поглед. Още мачове като съботния обаче и очакванията ще започнат да се променят.

Даниел Матюс, „Дейли Мейл“

Ощр от категория Анализ