Sportove

Честит рожден ден на Цветана Пиронкова

На днешния ден, 13 септември, своя рожден ден отбелязва бившата първа ракета на България Цветана Пиронкова. Родената в Пловдив тенисистка навършва 32 години.

Цвети стана първата българка, която достига до полуфиналите на Уимбълдън през 2010 г., а през 2016-а бе във финалната осмица на Ролан Гарос


. Пиронкова завоюва титлата в Сидни през 2014 г. след престижна победа над Анжелик Кербер. В края на март миналата година тя стана майка на момченце на име Александър.

Пиронкова не е взела решение дали ще се завърне в професионалния тенис, но държи да се знае, че не се е отказала. Все пак българката може да се възползва от новото правило на WTA, според което тенисистките може да се завърнат до 2 години, след като са станали майки, и да „замразят“ ранкинга си от последния турнир, на който за взели участия. Защитената позиция в класирането може да се използва на 12 турнира.

Бившата ни първа ракета вече много рядко има медийни изяви, но в едно от интервютата си през годината заяви:

„Дадох много на тениса – повече от 15 години професионален тенис. Аз съм доволна от това, което съм постигнала в тази сфера до момента. Нямам усещането, че трябва да се доказвам повече. Ако имам желанието да продължа да играя и да пътувам най-вече, защото това е най-трудо – всяка седмица в различна държава, ще трябва да го правя със сина ми. Не си сe представям да го оставя тук месеци наред, без да го виждам.“

TennisKafe.com


Опитайте приставката на Sportove за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.