Намери ни
To Top

Историческо трето място за български отбор в Шампионска лига

Историческо класиране на български представител в Шампионска лига 2019 по Socca 6 постигна МФК Булгари. В най-престижния клубен турнир на малки врати в света, софийският отбор бе на крачка от финалa. Аматьорската мини футболна лига (АМФЛ) е представителят на България в International Socca Federation (ISF) и получава квоти за български представители в най-големия форум на планетата за клубове.

В мач за третото място те преодоляха АP Zagreb Blazevic с 8:4.


И двата отбора не бяха обременени от очакванията за финал и изиграха един резултатен мач.

Играчите на Zagreb Blazevic бяха предприели много рисковата тактика, да играят с атакуващ вратар още от първите секунди на мача. МФК Булгари бяха подготвени за такава постройка и започнаха да бележат в чуждата врата гол след гол, след чудесно изградени атаки. Te успяха да поведат с 4:0 и се поотпуснаха малко след добрата разлика. Хърватите не чакаха втора покана и бързо върнаха 3 гола.

Нашите се окопитиха и подобриха играта си в отбрана. След няколко класни спасявания на вратаря ни започна поредица от голове и в двете врати до крайното 8:4. Срещата беше истински празник за публиката.

Така България за пръв път в историята има медали от Шампионска лига. Другият български представител в турнира, АФК Дианабад също се представи повече от достойно. Те успяха да се наредят сред най-добрите 8 отбора в Европа, след като отпаднаха на четвърфинал.

Трябва да отбележим и нарастващото доверие на ISF към двамата наши съдии в течение на турнира. Венцислав Милев и Владимир Недялков са първите български съдии на такъв форум. След като ръководиха първия полуфинал и се справиха великолепно, им бе гласувано огромното доверие да запишат имената си във финалния мач.

През цялото време на турнира бяха проведени множество продуктивни методически разговори и обсъжданията на представянето на съдиите в Шампионската лига между Мартин Касиди – шеф на съдийството на ISF и Милен Шопов, като ръководител на съдийското направление в АМФЛ.

На срещите бе предложен вариантът България да е домакин на бъдещо издание на Шампионска лига и АМФЛ започва официална подготовка за кандидатстване за приемане на такъв форум.

Другият момент на национална гордост е поканата на Милен Шопов от International Socca Federation и изпълнителният директор на федерацията Танос Пападополус да бъде част от официалната церемония по награждаването на медалистите в Шампионска лига 2019 година.

Ощр от категория Футбол