Намери ни
To Top

Григор Димитров пренаписа историята на българския тенис: фактите!

Григор Димитров се класира за полуфиналите на последния за годината турнир от Големия шлем US Open, като по пътя си отстрани великия Роджър Федерер. С това си постижение той пренаписа историята на българския тенис или поне що се отнася до участие на родни състезатели в предпоследната фаза на мейджъри.

С участието си на тази фаза в Ню Йорк, Димитров се класира за трети път в кариерата си на такова стъпало. Първият път беше през 2014 г.


на Уимбълдън, вторият през знаменитата за него 2017 г. на Аустрелиън Оупън и сега е третият път на Флашинг Медоус.

Досега най-голямата сестра от клана Малееви – Мануела, беше единствената, която можеше да се похвали с повече от един полуфинал на Големия шлем. И двата пъти тя стигна до тази фаза на US Open – през 1992 и 1993 г. с малката подробност, че тогаваше представляваше Швейцария.

По-малките ѝ сестри – Катерина и Магдалена – са стигали най-много до 1/4-финал, като Катерина го е правила на всички мейджъри. Единствената друга българка с полуфинал на надпревара от Големия шлем е Цветана Пиронкова с постижението си от Уимбълдън 2010.

Ако стигне до финала в Ню Йорк, Димитров ще стане първият български тенисист изобщо с такова постижение. А той има опит на Флашинг Медоус, след като спечели титлата там, но като юноша. Сега пред него и това постижение стои руснакът Даниил Медведев.

Иначе по брой титли в тениса Гришо все още е зад и трите сестри Малееви. Мануела има 19 трофея, Катерина е с 14, а Магдалена – с 10. Димитров има 8 титли на сметката си, но едната от тях е от Мастърс 1000 в Синсинати, а друга е от Финалния Мастърс на АТР./gong.bg

Ощр от категория Тенис