Намери ни
To Top

Аякс не допусна изненада и отново е в ШЛ (видео)

Полуфиналистът от миналия сезон в Шампионската лига Аякс отново намери място в най-престижния европейски клубен турнир, след като отстрани кипърския АПОЕЛ Никозия в решителния плейоф. След 0:0 в първия мач в Никозия, тази вечер холандския гранд се наложи с 2:0 на свой терен.

Домакините от Аякс започнаха по-активно мача, подкрепяни от трибуните. В 8-ата минута се стигна до първата по-сериозна опасност пред вратата на гостите, като след удар на Душан Тадич топката беше изчистена в ъглов удар.


Аякс продължи да диктува темпото на играта, но не стигаше до чисти ситуации. Първият удар в очертанията на вратата беше отправен едва в 22-ата минута от Хаким Зиеш, но стражът на АПОЕЛ Вид Белек спаси. Натискът на Аякс се засили и в 36-ата минута на Белек се наложи да се намесва на два пъти, първият път отново след удар на Зиеш.

Най-добрият шанс за Аякс до този момент дойде в 41-ата минута. Зиеш беше намерен с дълга топка отляво на вратата, като останаха съмнения за засада. Той потърси Тадич, който от малък ъгъл и близка дистанция не успя да насочи топката в мрежата. Само две по-късно резултатът на “Йохан Кройф Арена” беше открит. Зиеш центрира в наказателното поле, където най-съобразителен се оказа Едсон Алварес.

Второто полувреме започна с два отменени гола в рамките на минута. Първо попадение на Клаас-Ян Хунтелаар беше отменено след преглед с ВАР, която показа, че футболист на Аякс е бил в засада. В ответната атака АПОЕЛ изравни, но отново попадението не беше зачетено поради този път очевидна засада. Играта се оживи много след това начало и скоро играчите на Аякс се настаниха трайно пред вратата на АПОЕЛ.

Холандците се нуждаеха от втори гол, за да си гарантират класирането напред, защото евентуално равенство щеше да облагодетелства гостите от Кипър. В 69-ата минута кипърците извадиха късмет, след като Хунтелаар не успя да засече поредното центриране зад отбраната.

В 74-ата минута обаче холандците постигнаха целта си и Душан Тадич отбеляза така важния втори гол. Той получи топката на границата на наказателното поле от Хунтелаар, финтира бранител и с левия крак я прати към далечната греда за крайното 2:0.

Ощр от категория Шампионска лига