Намери ни
To Top

ЦСКА победи Арда в първия им елитен сблъсък, „червени“ асове отново отсъстваха

Мони ГЕОРГИЕВ

ЦСКА победи с 3:2 Арда в мач от VI кръг на efbet Лига, дебютен сблъсък за двата тима на елитно ниво. Така „червените“ събраха 11 т. и се изкачиха на 4-то място, докато тимът от Кърджали допусна второ поредно поражение и с 8 т. остава 7-и.


Резултатът на „Българска армия“ откри Тони Уот с подета от него контраатака. Шотландецът намери Тиаго отдясно, последва центриране на португалския халф, което Уот засече с воле с ляв крак – 1:0. Новаците в елита върнаха гола чрез Радослав Василев (18). Националът бе оставен непокритот Раул Албентоса и засече центриране на Деян Лозев – 1:1. Главният съдия Георги Николов, който дебютира в efbet Лигата с този мач, спести откровена дузпа за домакините, след като Емил Мартинов събори в наказателното си поле набралия скорост Уот, но не игра с топката. Бразилското крило Евандро (63) отново се превърна в герой за ЦСКА, след като вкара ключовия гол за 2:1. 22-годишният юноша на Куритиба получи извеждащ пас от Уот, надбяга защитниците на кърджалии Пламен Крумов и Зоран Гайч, и мушна топката под плонжа на вратаря Иван Караджов. След като стана догонващ, Арда се поотвори и това доведе до още редица възможности за офанзивата на домакините. „Червените“ отново имаха претенции за дузпа, след като Али Соу (77) се измъкна срещу вратаря, но миг преди да стреля бе бутнат в гърба. Все пак гамбиецът (89) се разписа, като засече центриране на Иван Турицов отдясно за 3:1. В добавеното време Иван Коконов (90+1) засече подаване на Елиша Сам и оформи крайното 3:2.

Евандро пък вкара за 4-ти път в шампионата този сезон. С два негови гола „червените“ обърнаха Славия до 2:1 в III кръг, а сетне негово попадение осигури и успеха с 1:0 над Ботев Вр в IV кръг. Отделно от това бразилецът вкара по един гол и в трите домакинства от Лига Европа – срещу Титоград (4:0), Осиек (1:0) и Зоря (1:1).

И в този мач извън групата на столичани останаха дисциплинарно отстранените от капитани Николай Бодуров и Рубен Пинто, както и бившият такъв Божидар Чорбаджийски, новото попълнение Денис Давидов и 18-годишният Митко Митков, блеснал с гол-шедьовър на старта срещу Етър. Въпреки видимата физическа умора, наставникът Люпко Петрович бе направил само 2 промени в титулярния съсвав от реванша със Зоря – стартираха Тони Уот и Вив Соломон-Отабор за сметка на Али Соу и Нуно Томаш. За Арда пък дебютира подписалият през миналата сдмица бивш „червен“ таран Спас Делев, а това бе и първи мач за Стамен Белчев на „Армията“ след напускането ѝ като старши треньор през май 2018 г.

Ощр от категория Акценти