Намери ни
To Top

Романтичната лятна история на новия герой на Ливърпул

Адриан Сан Мигел стана съвсем наскоро новият вратар на Ливърпул като един от последните ходове в трансферния прозорец в Англия това лято. Лято, оставило откъм пазарни дела клуба от „Анфийлд” далеч от светлините на прожекторите, а случаят с испанския вратар е най-добре обобщаващият това. Защото той дойде гратис, като свободен агент, след приключването на договора си с Уест Хам.

Контузията на Алисон по време на дебютния мач от новия сезон в Премиър Лийг с Норич в петък предизвика неочакваната поява на терена за Адриан и мечтания дебют за него в кипящия Червен колизеум.


Мениджърът на „червените” Юрген Клоп потвърди след двубоя, че травмата на бразилеца ще го извади от сблъсъка за Суперкупата на Европа с Челси в Истанбул, и така се отвори широко портата за испанската му, а приори, резерва. Странен обрат в сценария, който позволи на новия страж да напише една от най-любопитните истории в света на футбола за последните две седмици. И може би не само.

Останал без отбор след раздялата с Уест Хам, Адриан се видя принуден да работи самостоятелно и за своя сметка на базата на скромния клуб УД Пилас от Първа андалуска дивизия. Там, близо до дома и в много по-уютна обстановка, усети от първо лице грижата на добре познатата среда.

Докато не дойде интересно предложение и не се приключи сделката, той работеше в сянка, за да запази жива мечтата си да продължи своя спортен път на най-високото ниво. Този аматьорски отбор с колектив като семейство прие с отворени обятия вратаря, който показа в годините способностите си да играе в елита за клубове като Бетис и Уест Хам, че дори и в няколко случая бе викан в испанския национален отбор. А той от своя страна в никой момент не се поколеба да отиде да тренира в тази далечна от камерите и микрофоните среда – истински жест на смиреност.

Тази лятна история, която остана скрита в течение на седмици, сега придобива една огромно романтична аура.

Само дни след онази изкарана подготовка, Адриан Сан Мигел изпрати по пощата чек за клуба, за да могат там да си купят така нужните им спортни уреди и пособия. Това бе неговият начин да покаже огромната си благодарност за позволението да използва базата за поддържане на физическата си форма, докато продължаваше да си няма отбор, преди Ливърпул да го привлече.

Сега, след контузията на Алисон, тази история изглежда достойна за пресъздаване в кинематографична мегапродукция. Същинска въртележка от чувства, усещания, контрасти, места и събития, която постави испанския вратар на първи план в света на футбола – от дебелата сянка до най-горещия фокус на прожекторите.

Като в приказките на Шехерезада, Адриан Сан Мигел се превърна в неочаквания герой в сблъсъка за Суперкупата на Европа. В рамките на по-малко от два месеца, той стигна от тренирането с аматьорски отбор от Първа андалуска дивизия до даването на Ливърпул на четвъртата му континентална Суперкупа. И не, не само заради парираната дузпа на Тами Ейбрахам – той блесна и в още безкрайно напрегнати положения за неговия тим.

Естебан Гомес и Кристиан Редондо, „АС”

Ощр от категория Анализ