Намери ни
To Top

Японец сбъдна мечтата си, 19-годишен сърбин шокира Зверев в Синсинати

Йошихито Нишиока мечтаеше за този момент от години. Когато жребият за “Мастърс” турнира в Синсинати беше изтеглен, той знаеше, че ще има шанса да се изправи срещу своя идол, спаринг партньор и приятел Кей Нишикори.

23-годишният квалификант сграбчи момента и след час и 40 минути битка спечели със 7:6(2), 6:2 за първата си победа над играч от топ 10. В първия сет Нишиока се добра до тайбрек, в който поведе с 6:0, печелейки със 7:2.


В десетия гейм от втората част намиращият се на пето място в световната ранглиста Нишикори допусна пробив, за да загуби след 102 минути.

“Бях толкова развълнувам, че играя с него, заяви 77-ия в световната ранглиста Нишиока. – Бях нервен в началото, но видях, че той се чувства по същия начин. Може би аз играх малко по-агресивно от него.”

В третия кръг Йошихито ще се изправи срещу австралиеца Алекс де Минор, който елиминира представителя на домакините Райли Опелка след успех със 7:6 (3), 6:4.

Други двама квалификанти Миомир Кечманович и Андрей Рубльов също се класираха за третия кръг в Синсинати.

Сърбинът Кечманович отстрани седмия в схемата Александър Зверев (Германия) след шокиращ обрат в три сета с 6:7 (4), 6:2, 6:4, записвайки първа победа над тенисист от топ 10.
Германецът имаше сериозно проблеми с началния си удар и допусна цели 20 двойни грешки, антирекорд в неговата кариера.

19-годишният сърбин пък от своя страна продължи впечатляващото си представяне през сезона, в който достигна до четвъртфиналите на “Мастърс”-а в Индиън Уелс и игра първия си финал в АТР тура – през юни в Анталия. Кечманович в момента е №58 в световната ранглиста, но се очаква да влезе в топ 50 при обновяването й в понеделник.

“Това е много специален момент за мен. Изключително съм щастлив заради начина по който играх. Работих здраво, тренирах много. Аз нямах какво да губя. Той беше фаворитът, а фактът, че не сервира добре, очевидно ми помогна. Опитах се да бъда спокоен и да се възползвам от шансовете си и това даде резултат”, заяви след победата си Кечманович.

В друг мач  Андрей Рубльов победи изненадващо с 6:4, 6:4 швейцарския ветеран Стан Вавринка, който на старта отстрани Григор Димитров.

Руснакът ще има тежката задача да се изправи срещу шесткратния шампион Роджър Федерер (Швейцария) в третия кръг на турнира в щата Охайо.

За едва трети път в историята трима квалификанти ще играят в третия кръг на турнир от сериите „Мастърс 1000“. Това се случи в Монте Карло през 2001 година и в Хамбург през 2005 година.

Поставеният под номер 5 Стефанос Циципас също проключи участието си в Синсинати. Гръцкият тенисист падна драматично с 4:6, 7:6 (5), 6:7 (6) срещу Ян-Ленард Щруф.

Във втория сет германецът сервира за спечелване на двубоя, но 21-годишният Циципас оцеля, изравнявайки резултата след тайбрек. Щруф, който все още не е печелил титла в своята кариера, се добра до крайния успех след още един тайбрек.

В трети кръг германският тенисист ще играе срещу поставения под номер 9 руснак Данил Медведев, победил със 7:6 (2), 6:1 французина Беноа Пер.

Ощр от категория Водещи