Намери ни
To Top

Разследващи обясниха причината за смъртта на Емилиано Сала

Високи нива на въглероден окис са били намерени в кръвта на аржентинския играч Емилиано Сала, съобщиха разследващи, като според информациите и пилотът на самолета е бил изложен на газа.

28-годишният Сала пътуваше от своя предишен клуб Нант в западна Франция до Уелс, за да се присъедини към Кардиф, когато самолетът „Пайпър Малибу“ изчезна над английския канал през януари. Тялото му бе намерено, когато откриха останките от самолета две седмици по-късно.

В специален бюлетин от Разследващото звено на военновъздушните британски сили се казва, че токсикологичните тестове на кръвта са показали, че Сала е имал ниво на насищане от 58% от карбоксихемоглобин – смес от въглероден окис и хемоглобин.


 

Излагането на въглероден окис може да доведе до увреждане на мозъка, сърцето и нервната система ниво над 50% на карбоксихемоглобин се счита за потенциално фатално, предизвиквайки пристъп, безсъзнание или сърдечен удар.

„В този тип самолет, кокпитът не е разделен от кабината и се счита за вероятно, че пилотът – Дейвид Иботсън, също е бил изложен на въглероден окис. Ясно е, че симптомите, които предизвиква излагането на въглероден окис могат да намалят или не позволят на пилота да управлява самолета при това високо ниво“, се казва в доклада.

Семейството на Сала сподели, че е нужно подробен анализ на останалите от самолета, за да се разбере как газът е проникнал в кабината. 

„Тези опасно високи нива на въглероден окис, открити в тялото на Емилиано, повдига много въпроси за семейството. Как точно се е стигнало до неговата смърт ще се разбере окончателно в скоро време. Бъдещата безопасност във въздуха зависи от познанията за този трагичен инцидент“, завършиха в доклада. 

Разследващото звено на военновъздушните британски сили сподели, че ще продължи с разследванията си и че съвсем скоро ще публикува окончателен доклад по случая. /БГНЕС

Ощр от категория Водни спортове