Намери ни
To Top

Треньорът Христо Георгиев: Спортист (Драговищица) още ще надгражда, доближаваме нивото на Трета лига

Спортист (Драговищица) отново ще бъде фактор в „А“ областна група на София, уверен е старши треньорът Христо Георгиев. Клубът е основан през 2006 г. с цел да пази десетилетните футболни традици в селото и на практика през почти всичките си сезони е фактор в дизивията и завършва на челните позиции. Макар да е далеч от бюджетите на бивши и настоящи участници в дивизията, тимът се старае да не им отстъпва организационно, а през последните два сезона завършваше в топ 3.


Новият шампионат в АОГ „София-запад“ се очаква да започне на 7-8 септември.

Георгиев пък е и управител на столичната футболна школа „Бенковски“, като има богат опит в работата с футболисти от най-малка възраст до мъже, както и в подготовката на треньори, които да обучават подрастващите.

Г-н Георгиев, Спортист започна подготовка за новия футболен сезон 2019/2020 г. В какво функционално състояние са момчетата?

Като за начало на подготовката, а ние почнахме преди три седмици, все още не сме на нивото, на което трябва да бъдем, но има що-годе още толкова време, за да видя момчетата в тази светлина, която искам. Шампионатът започва доста рано – на 7/8 септември.

Изиграхте вече две контроли, все като гост – 3:0 над Орловец в Кокаляне и 1:3 срещу Ракитин в Трудовец, където обаче отидохте без доста основни футболисти. Какви изводи си направихте от тези две проверки?

Досега сме надградили доста, оттук насетне остава работа. Няма възлови напускащи. Отборът се запазва с малки изключения, които обаче няма да окажат влияние. Хареса ми желанието, мотивацията, а за първия мач отидохме след само една направена тренировка. Имаме няколко нови попълнения в халфовата линия, които трябва да повишат нивото. Търси централен защитник, надявам се до десетина дни да има развръзка. Във втория мач наистина много хора отсъстваха, не че търся извинение за загубата. Но липсата им доведе до размествания по постове. Видях неща, които не трябва да правя през сезона.

В двата пълни сезона, които изкарахте в Драговищица, тимът завършваше на трета позиция. Има ли поставени конкретни цели за предстоящия шампионат?

Контрола в „Дома на футбола“ в „Бояна“ срещу „DHL България“

Преди всеки сезон казвам, че целите за всеки следващ е по-добро класиране от предходния, пък колко по-нагоре ще стигнем – Божа работа. През изминалия шампионат с доста усилия  съхранихме позицията от сезон 2017/18. Обаче тръгнахме и през есенния, и през пролетния полусезон със загуби, имахме тежък жребий за първите кръгове. Надявам се сега да е малко по-благосклонен и да разгърнем максимума на възможностите си.

С повечето момчета сме вече трета година заедно, имаме изграден страхотен колектив. Ние сме отбор от малко селце, не сме от общински център, разчитаме на един-единствен спонсор – „Марио 95“, свалям му шапка, че отделя средства и сили за аматьорски футбол, като така радва и жителите на Драговищица.

Вече казахте, че няма сериозни промени във Вашия тим, който си остава с доста ниска средна възраст за дивизията. Какво обаче генерално липсва, за да се задържат младите футболисти в аматьорския футбол?

Най-вече амбиция. Иначе не виждам какъв е проблемът. Преходът между юношески и мъжки футбол е сериозен и  който го осъзнае, продължава. Ето, ние работим с две тренировки на седмица, доста добре за нивото на „А“ областна, смятам. С още една тренировка можем да работим добре и за нивото на Трета лига. Ясно е, че настоящото поколение младежи са по-различни от моето. Как запазих своя отбор като цяло? Най-вече всичко опира до момчетата, за пореден път показаха лоялност и към мен, и към колектива, в клуба нямаме някакви сериозни възможности.

Не сме лоша група като условия, участват отбори Драгоман, Костинброд, Правец, Ком (Годеч), преди това Спортист (Своге)… Отбори от общински центрове, бази с хубави терени, с по-сериозно финансиране зад гърба си, при нас ситуацията е малко по-сложна от това естество. Надявам се да има приятни мачове, да липсват инциденти като на едно от гостуванията ни през миналата година.

Любопитно е, че освен при мъжете, през започващия сезон Спортист ще има отбори в при юношите старша възраст, както и във „Футбол 9“ при родените 2008/09 г…

И там надграждаме, защото миналия сезон юношите старша възраст играха при младшата. По обективни причини ние пак ще играем с по-малки деца. Този сезон в старшата възраст влизат родени 2001 г., а на нас гръбнакът ни е от родени 2002 и 2003 г. Само двама-трима от футболистите ни са родени през 2001 г., което ще рече, че и през сезон 2020/2021 г., живот и здраве, повечето момчета пак ще играят при старшата.

Юношите младша на Спортист в Говедарци

Сега ще бъдем в една група с общо 10 отбора – още 3 от София-област и 6 от София-град. През завършилия сезон в младшата видях талантливи момчета и добри отбори. Личи си, че се работи и в другите школи в областта. При моите юноши има някои момчета, които до 2-3 години спокойно ще влязат в мъжкия футбол. Целя да постигнем приемственост, да дойде нещо „отдолу“, което да се превърне в основа на мъжкия тим и да бъде пример за по-малките.

„Футбол 9“ са родени 2008-2009 г. Отборите са от по 9 души, както се разбира от името, ще участват в столична група, като няма домакинства и гостувания като при по-големите, всички мачове се провеждат на няколко терена в София.

Разговор на Мони ГЕОРГИЕВ

Ощр от категория Футбол