Намери ни
To Top

Николай Иванов: Лесно е да се налагат забрани, по-трудно е да се създава полза за всички (видео)

Бившият капитан на мъжкия национален отбор по волейбол, а понастоящем редовен анализатор на играта и автор на сайта www.volleycomment.bg Николай Иванов беше гост в първия по рода си волейболен подкаст в България „Първо темпо“. Иванов коментира подробно теми, свързани със завършилата през месец юли Волейболна лига на нациите 2019 и българското представяне в нея; спечелените от юношеските национали сребърни медали по време на Европейското първенство до 17 години, което се проведе в София; забраната, наложена от Българската федерация по волейбол за международни трансфери на състезатели до 21 години и предстоящите през следващите два уикенда квалификации за Олимпийските игри в Токио 2020 в мъжкото и женското направление.


Според Николай Иванов очакванията към мъжкия ни отбор за Лигата на нациите са били доста по-големи с оглед отчитането на два водещи фактора: назначаването на новия старши треньор Силвано Пранди и двата домакински турнира в Пловдив и Варна. Специалистът е отчел сериозни игрови проблеми, но въпреки това не бива да се забравя по никакъв начин, че Лигата остава на заден план за сметка на олимпийските квалификации, поради което самото оставане в нея може да счита за положително.

Специалистът намира, че младите ни волейболни надежди до 17 години са показали добри умения по време на Европейското първенство, като треньорът Мартин Стоев е доказал силното си качество да усеща умело ритъма на двубоите и да напипва моментното състояние на своите играчи. По наболялата тема за забраната за трансфери на състезатели под 21 години Иванов посочи, че ако даден състезател се е договорил с клуба си и клубът е дал разрешение той да продължи развитието си в чужбина, още повече когато става въпрос за пълнолетни лица, няма причина българската федерация да го спира. Работата в конкурентна среда в чужбина, дори и само тренировъчна, ще осигури по-добри условия за състезателя, отколкото тези, които се предоставят в България. Лесно е да се налагат забрани, по-трудно е да се създава полза за всички.

По отношение на предстоящите олимпийски квалификации бившият разпределител смята, че мъжкият национален отбор разполага с всички шансове да победи Бразилия и да се класира за Токио, ако бъде пределно мобилизиран, използва слабостите в посрещането на южноамериканците, както и атмосферата, която ще създаде публиката във Варна. Според Иванов обаче шансовете за класиране на дамите ни са изключително ограничени, тъй като нашите са в една група с победителя от Лигата на нациите САЩ и то – на тяхна земя.

Ако искате да прочетете повече анализи от Николай Иванов, можете да го направите в сайта www.volleycomment.bg, а ако желаете да изгледате целия епизод на подкаста „Първо темпо“, можете да го направите ТУК!

Ощр от категория Волейбол