Намери ни
To Top

Една победа от пет мача прати Тунис на полуфинал

Тунис е последният полуфиналист в турнира за Купата на африканските нации. „Орлите на Картаген“ сложиха край на участието на Мадагаскар след успех с 3:0 на стадион „Ал Салам“ в Кайро. Головете отбелязаха Фержани Саси, Юсеф Мсакни и Наим Слити през второто полувреме. За Мадагаскар цял мач игра халфът на Лудогорец Анисе Абел.


На полуфиналите Тунис ще има за съперник Сенегал, а другата двойка е Нигерия – Алжир. 
Тунизийците не спечелиха нито един мач в груповата фаза и се класираха напред с три равенства, постигнати срещу Ангола, Мали и Мавритания. На осминафиналите възпитаниците на Ален Жирес водеха до последната минута срещу Гана, но си вкараха автогол и срещата отиде в продължения. Там голове не паднаха и Тунис триумфира след дузпи.

Мадагаскар се превърна в сензацията на турнира. Отборът никога не беше достигал до фазата на директните елиминации, но си заслужи тази чест с победа след дузпи над ДР Конго. Преди това пък Анисе и компания надвиха в групите Бурунди и Нигерия.
Не беше изненада, че Тунис започна с повече самочувствие и доминираше в началните минути. първото добро положение се откри пред Фаржани Саси, но той стреля над вратата. Мадагаскар отговори с удар на Фанева Андриатсима, спасен от Муез Хасен.

В средата на първата част реферът Алиум Алиум не отсъди дузпа, след като Уахби Хазри беше приклещен от Анисе и негов съотборник в наказателното поле. Хазри отправи и един много добър удар от статично положение, но Мелвин Адриен изби в корнер.
В началото на второто полувреме „Орлите от Картаген“ се зарадваха, когато Хазри прати топката в мрежата, но голът беше отменен заради засада. Тунизийците все пак поведоха в 52-ата минута. Саси стреля от границата на наказателното поле, а топката се отклони от тялото на Томас Фонтейн и влетя в мрежата.

Попадението рязко наклони везните в полза на Тунис. В 60-ата минута Юсеф Мсакни се пребори с няколко защитници и от трудна позиция успя да преодолее Адриен. Десетина минути по-късно Мадагаскар можеше да върне интригата, но Муез Хасен се намеси навременно.
Анисе получи единствения жълт картон за грубо нарушение срещу противников футболист в 86-ата минута. Тогава срещата се доиграваше, защото Мадагаскар нямаше сили дори за почетен гол, а тунизийците се бяха прибрали в половината си и чакаха последния съдийски сигнал. Те обаче стигнаха и до трето попадение, дело на резервата Наим Слити след перфектна контраатака в добавеното време.

Тунис е на полуфинал общо за седми път в историята си и за първи път от 15 години насам.

МАДАГАСКАР – ТУНИС 0:3 (0:0)
0:1
Ф. Саси (52)
0:2 Ю. Мсакни (60)
0:3 Н. Слити (90)

МИНУТА ПО МИНУТА!

Ощр от категория Водещи