Намери ни
To Top

Поредна идея за важна промяна в Шампионската лига

Президентът на УЕФА Александър Чеферин разкри за поредни идеи за промени във формата на Шампионската лига. Босът на евроцентралата предлага занапред всички отбори, достигнали до четвъртфиналите в надпреварата, да си гарантира участие в турнира и през следващия сезон. Освен това словенецът пак засегна темата за групи от по осем отбора, която се прокрадна през последните месеци. Чеферин говори и за нов супер мач за званието “Шампион на шампионите”.


Всичко това ще бъде дискутирано на среща на 11 септември.

“С предложението всички четвъртфиналисти да се класират автоматично и за следващия сезон в ШЛ се цели да се предпазят клубове като Аякс през тази година или като Лестър и Монако през предишните – обясни Чеферин пред Times. – През този сезон Аякс стигна полуфинал, но сега е принуден да продава футболистите си, защото не е сигурен за влизането си в групите на турнира през есента. Трябва да предпазим определени клубове – не мисля, че са толкова много, но трябва да се погрижим за тях.”


Друг проект е промяна на броя на тимовете в групите – от сегашните осем групи с по четири отбора на четири групи с по осем състава. Това е идея на Асоциацията на европейските клубове с президент Андреа Аниели.

Продължава да се обсъжда и вариантът с увеличаване на участниците в турнира до 40 или даже 48 съперника. Чеферин обаче е убеден, че поне под негово управление няма да се реализира идеята за Супер лига.


Босът на УЕФА загатна и за организирането на двубой между шампиона от Евро 2020 и носителя на Копа Америка за 2019 г., като победителят ще се окичи със званието “Шампион на шампионите”.

Ощр от категория Шампионска лига