Намери ни
To Top

43 години по-късно отново австралийка е на върха в женския тенис

Австралийката Ашли Барти е новата №1 в света в женския тенис. Шампионката на “Ролан Гарос” ще се възкачи на трона официално утре, когато бъде актуализирана класацията на WTA, след като днес спечели титлата на турнира на трева в Бирмингам. 23-годишната австралийка, поставена под №2 в схемата, надви на финала 8-ата в схемата германка Юлия Гьоргес с 6:3, 7:5. Така Барти събра 6540 точки и измества от върха японката Наоми Осака, която вече е втора с 6377.


Осака отпадна на 1/8-финалите в Бирмингам.


Един пробив бе достатъчен на Барти, за да спечели първия сет. Австралийката го реализира в шестия гейм, за да поведе с 4:2. При 5:3 Барти сервираше за първата част и я затвори с гейм на нула. Във втория сет Гьоргес поведе с 3:0, но допусна изравняване на резултата – 3:3. Германката отрази брейкпойнт при 4:4 и се пребори за 5:4, а в десетия гейм имаше и сетбол, но в крайна сметка Барти удържа подаването си, а веднага след това реализира брейк. Той се оказа решаващ и след гейм на нула австралийката се поздрави с 12-ата си поредна победа, която със сигурност е със специално значение за нея.


Барти е 27-ата тенисистка и едва втората австралийка, която става №1 в света. Единствената друга австралийка, постигала това е Ивон Гулагонг Коули – на 26 април 1976 година. Тук трябва да се отбележи, че по времето на легендарната Маргарет Корт все още не е въведена компютърната ранглиста на WTA, която влиза в сила през 1975 година.


“Това е сбъдната мечта. Аз и моят екип положихме огромни усилия и съм много горда с това, което постигнахме. За мен е чест да бъда в тази позиция, на която са се намирали легенди в нашия спорт. Легенди, които аз уважавам и на които много се възхищавам”, сподели щастливата Барти след спечелването на шестата титла в кариерата си. Австралийката е и единствената тенисистка до момента с 3 титли през 2019 година. Освен “Ролан Гарос” и Бирмингам, тя спечели и Маями Оупън.

Ощр от категория Водещи