Намери ни
To Top

Ключовете за трансфера на Жоао Феликс в Атлетико

В Атлетико Мадрид говорят за вложение, когато им се отправя запитване дали плащането на 120 млн. евро за Жоао Феликс не е твърде рискована операция. „Червено-белият” клуб вижда у португалската перла идеалния наследник на Антоан Гризман, при това с повече финансови предимства и по-голям спортно-технически потенциал. Замяната на французина с португалеца не променя сметките на ръководителите на мадридския клуб Мигел Анхел Хил Марин и Енрике Сересо.


Жоао Феликс беше в радара на Манчестър Сити и Джосеп Гуардиола, които бяха готови първи да платят неустойката от 120 млн. евро в клаузата за разтрогване на договора с Бенфика, ала Атлети ги изпревари благодарение на съучастничеството на агента на младия играч – Жорже Мендеш, преговарял със спортния директор на „лос рохибланкос” Андреа Берта и други техни ръководители.

Големият плюс, който виждат те в сделката за тийнейджъра, е наличието на актив с огромна амортизационна стойност и възможност за препродажба на голяма печалба. Това е операция, подобна на онази по привличането на Гризман от Реал Сосиедад през 2014 г. за 30 млн. евро и препродажбата му за 96 милиона (останалите 24 млн. се полагат на баските). Това прави чистата печалба на Атлети 66 млн. евро отгоре на отличния спортно-технически принос в петте сезона на французина в отбора. Жоао Феликс има поне същия потенциал като Гризман да увеличи стойността си.

Харченето на 120-те млн. евро (Бенфика отказа да свали и едно евро от заложената в договора му цена) е добра сделка, когато говорим за футболист на само 19 години, с девет по-малко от французина. Печалбата е повече от сигурна, ако той изригне в отбора на Диего Симеоне, което е сигурно според самия треньор. Ел Чоло е другата страна, която залага твърдо на огромното вложение – най-скъпия трансфер в клубната история. Вижда у Жоао Феликс играч на идеалната възраст за приспособяване към изискванията му – играещ зад нападателите, техничен, разбалансиращ съперника, комбинативен, с умение да прави завършващия пас и удар. В първия си сезон в Бенфика младокът записа 20 гола и 9 асистенции в 43 мача и изпъкна в срещата от Лига Европа срещу Айнтрахт (Франкфурт), в която записа хеттрик. Показателите му са подобни на тези на Гризман от последния му сезон (21 гола и 10 асистенции).

МЛАД И С „НИСКА” ЗАПЛАТА

Възрастта и заплатата се поставят на везната като положителното за компенсацията на препомпаната цена от 120 млн. евро. Жоао Феликс няма да получава по повече от 6 млн. евро годишно, сиреч Атлетико Мадрид ще трябва да плаща по 12 млн. бруто на сезон срещу 46 млн. за Гризман след последното преглеждане на договора му. Спестяването от това бюджетно перо при наследника на французина е друг от ключовете за завършването на сделката от страна на Хил Марин, Сересо и Симеоне. Една от целите на клуба е да намали перото за заплати, да има баланс и стабилност. С Гризман всичко стигна до небесата и до немислимата реалност днес бюджетът да е малко над 400 млн. евро.

Към сделката трябва да се гледа дългосрочно и надеждата е Жоао Феликс да продължи да расте с очакваните темпове. Така днешните 120 млн. евро цена може утре да се окажат 200 милиона според представянето му на терена и новата му клауза за разтрогване на договор, а Атлетико не се слави с прекалено завишените клаузи с неустойки. Тази на Гризман се сваля от 200 млн. евро на 120 млн. (от 1 юли), а Родри отива към Манчестър Сити срещу 70 млн. Преди това пък Люка Ернандез замина към Байерн (Мюнхен). Всички тези клаузи можеше и трябваше да залагат по-високи суми, ала вървят пропорционално според заплатата на футболистите.

Първият ефект от изсипването на 120 млн. евро за Жоао Феликс поставя на преден трансферната политика на клуб като Атлетико Мадрид, който започна да се съревновава с други могъщи клубове като Манчестър Сити. „Дюшекчиите” скочиха за един играч, когото смятат за сигурен залог и на спортно-техническо, и на финансово ниво. Този маньовър напомня на онзи на Пари Сен Жермен, който купи Килиан Мбапе на едва 18 години за 180 млн.евро.

Сравненията между двамата са, поне на този етап, неособено коректни. Жоао Феликс има само един сезон в елита и вече струва повече от например платеното от Реал Мадрид на Манчестър Юнайтед за Кристиано Роналдо (близо 100 млн. евро). Само времето ще покаже дали финансово-спортното виждане на Реал Мадрид е било успех за Атлетико Мадрид.

Улисес Санчес-Флор, „Ел Конфиденсиал”

Ощр от категория Футбол