Sportove

Юрген Клоп – първи стъпки в Глатен

Колата на баща му Норберт изиграва ключова роля за развитието му като футболист

1 юни 2019 година е паметна дата в историята на Ливърпул. Клубът спечели шестия си трофей в Шампионската лига (КЕШ) и е само на един от Милан и второто място във вечната ранглиста. С основна заслуга за успеха, разбира се, е треньорът Юрген Клоп. Германският специалист въздигна червените от дъното и за три години и половина успява да ги превърне в познатото европейско страшилище.


Мърсисайдци направиха успешен сезон, като остават на точка от възможността да си върнат първото място и в Англия, където не са печелили титлата вече 29 години.

Тази книга, написана от германския автор Елмар Невелинг и допълнена до финала на Шампионската лига през 2019-а, разказва за пътя, който Юрген Клоп изминава от детските си години до момента, в който се превръща в един от най-харизматичните и обичани треньори в съвременния футбол.

Написана изключително увлекателно, тя разкрива трудностите, с които той е трябвало да се справи, както и всички съпътстващи моменти, които обуславят големите му успехи.

Издателство Premium books ви предоставя възможността да се запознаете от първо лице с човека и треньора Юрген Клоп. Специалистът, който промени представите за съвременния футбол и зададе една нова посока в историята на Борусия Дортмунд и Ливърпул. Творбата се очаква да е на пазара следващата седмица, а Sportal.bg ще ви запознае в няколко броя с откъси от нея.

…Добре дошли в Глатен, малко, идилично позиционирано спа селце в сърцето на Шварцвалд. Селото получава името си и своето съществуване от река Глат, която минава през него. „Глат“ идва от горнонемски, където думата „glat“ е означавала „чист, слънчев, непорочен“. Река Глат е образувана от реките Етенбах, Стокербах и Кюбелбах в близкия Ах, предградие на Дорнстетен. Те текат първо на юг, после на изток и накрая се събират с река Некар 37 километра по-надолу при Некерхаузерн. Водните мелници са построени по цялото течение заедно с цехове за обработка на кожи и пивоварни. Целият местен бизнес зависи именно от течението на реката, защото без нея няма как да се превозва дървеният материал.
Всичко тук е нависоко. Поне 530 метра над морското равнище, Глатен се явява в долната част на Шварцвалд. Така че децата, които ходят на училище в Дорнстетен или дори Фройденщад, се нуждаят поне от колело, дори по-добре от мотопед, или трябва да хващат автобус. Ако искат да отидат на кино, най-близкото е във Фройденщад. Или ако искат да излязат вечерта да се забавляват, наблизо е „Барбарина“, отново във Фройденщад, или пък „Скоч Клуб“, или този на младежите в Дорнстетен, а може би ранчото в Нойнек…

…В центъра на Глатен е и хотел „Шванен“ (Лебеда). А срещу него е пивоварната „Райх“. Тя принадлежи на семейството на майката на Юрген Клоп – Лизбет, причината, поради която този бъдещ футболен мениджър е започнал живота си в Шварцвалд…

Юрген Клоп е роден в Щутгарт през юни 1967 година и израства в Глатен. Майка му Лизбет е с корени от селцето, където бащата на Клоп – Норберт, продавач на кожи, се премества от Дорнхан. Норберт започва работа за „Фишер-Дюбел“ в Тумлинген (Артър Фишер, роден в Тумлинген през 1919-а, изобретява найлоновата торба през 1958-а). Онези, които са познавали Норберт Клоп, казват, че той е бил елегантен мъж – способен, добър търговец, уверен мъж, който се е отнасял с детето си с уважение и чието влияние и подкрепа към развитие на футболната кариера на сина му имат огромно значение.

Къщата, в която Клоп израства, е точно до новото кметство на селцето и до началното училище – на Юрген се е налагало само да пресече улицата, за да влезе в час. Днес от прозореца се развява флаг в черно и жълто – той няма нищо общо с неговата майка или сестра, които още живеят там, а с обитателя. Това сигурно е единственият фен на Борусия Дортмунд в селото. По традиция местните са или от Байерн Мюнхен, или от Шалке 04. Сякаш има някаква древна вражда помежду им. Никой не помни кой я е започнал, но това не означава, че скоро ще има и мир.

Младият Клоп, в контраст с тях, подкрепя отбора на града, в който се е родил – VFB Щутгарт. Той има малка стая под покрива на къщата на родителите си – пълна е с флагчета на Щутгарт, а леглото е поставено така, че ако се изправиш, ще си удариш главата в тавана. Това са спомените на Йенс Хаас, който живее в съседство до Клоп и играе с Юрген за SV Глатен до 17-годишна възраст. Той си спомня, че е слушал мачовете от Бундеслигата по радиото с 11-годишния тогава Юрген. Дори по онова време той анализирал решенията на мениджъра на Щутгарт: „Трябва да извади вече Клоц от терена“. Това е ерата на велики футболисти като Ханс Мюлер, братята Фьорстер, Карл Алгьовер, Валтер Келш и Хелмут Рьоледер на вратата. Сигурно Юрген Сундерман е заменил начело на атаката Бернд Клоц или е заслужил сериозни критики от Клоп, ако това не се е случило. Възможно е да е бил дори и Лотар Бюхман…

…За никого не е изненада, че Клоп е капитан на отбора, докато двамата преминават в състава на 15-годишните. Клоп „излъчваше хладнокръвие“, уточнява Хаас. Той бе „централна фигура“, на която „може да разчиташ на всяко място на терена“. Винаги е открит да получи топката, „няма как да кажеш дума срещу него не само като футболист, а и за начина, по който се отнася към останалите“.

Когато по-слаб футболист като Хаас започва да се чуди какво да прави на терена, той поглежда към Клоп, който моментално излъчва увереност и я пренася към него. Има ли нещо, в което Юрген да не е добър? „В загубите“, отговаря Хаас светкавично. Хвърчат искри, когато това се случи – и това не е никаква изненада, предвид характера и емоциите, които притежава Клоп в момента…

…В момента, в който влезете в дома на Валтер Бауер, веднага разбирате, че в тази къща живее истински футболен фанатик. Бразилски и германски флагчета се веят от балкона; бразилското – заради футболиста от академията, който също живее тук. В градината има футболни топки, а осветителните тела в офиса, на чиято врата е изписано името на Бауер, също са в тази форма. Вътре има тактическа дъска на земята, рафтовете са пълни с книги, всяка от които е за футбол: Световното първенство 1974, модерна защита, модерна фитнес подготовка. На стената са закачени екипи, а на бюрото са поставени трофеи. На гърба на вратата виси снимка на отбора на ТуС Ергенцинген до 19-годишна възраст от 1986-а. Това не е коя да е снимка. Коленичил в долния десен ъгъл на предния ред, със сини шорти, жълта фланелка, мустак и капитанска лента, е 17-годишният Юрген Клоп

…Трансформацията на Клоп от капитан на 15-годишните в Глатен до такъв на ТуС Ергенцинген при 19-годишните обаче не преминава толкова гладко, колкото изглежда. По време на първата си година в клуба той прекарва повечето време по анцуг, топлейки пейката. Валтер Бауер, треньорът, не помни Юрген като блестящ талант. „Той не можеше да направи три поредни жонглирания с топката“, спомня си с усмивка Бауер. Вади една папка, бързо преминава през нея, докато не стигне до бележките, които си е водил за изявите на Клоп в един конкретен мач, ТуС Ергенцинген срещу „SSV Ройтлинген. „Абсолютно безпомощен, не успя да спечели дори едно единоборство.“ Всъщност повече късмет, отколкото преценка, праща Клоп в Ергенцинген. Има един Юрген, който играе за Глатен и грабва интереса на Херман Бауер, още един млад треньор в отбора. Но това е нападателят Юрген Хауг, който кара Бауер да седне и да си води бележки: другият Юрген не си струва и един ред. Накрая обаче транспортът изиграва роля за трансфера. За да се присъедини към ТуС Ергенцинген, трябва да прави преход от 25 километра за тренировка, три пъти в седмицата, в едната посока. Бащата на Клоп Норберт обаче е човекът, склонен да кара толкова много. Дори и сега Клоп все още има усещането, че колата на баща му е изиграла най-ключова роля за трансфера му в ТуС…


Опитайте приставката на Sportove за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.