Намери ни
To Top

“Запомнете това име”: Мариела Костадинова

Акробатката Мариела Костадинова е най-новото име в рубриката „Запомнете това име“ с автор Рая Иванова. В нея Sportal.bg представя на читателите си млади български спортисти на възраст между 14 и 19 години. 16-годишната спортистка, която е родом от Айтос, беше сред големите български звезди на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през миналата година.


Заедно с партньора й Панайот Димитров спечелиха два златни медала в Аржентина – при смесените двойки и в отборното състезание. Димитров реши да прекрати кариерата си в началото на тази година и съвсем отскоро Костадинова е с нов партньор – 24-годишният Теодор Великов.


СЕМЕЙНА ТРАДИЦИЯ
Може би не е изненадващо, че Мариела поема по стъпките на майка си, която също е била акробатка: “Майка ми преди е била акробатка. Когато бях на 6 години тя ме заведе в залата в Айтос и така съм се запалила по този спорт. С течение на годините става по-трудно, когато започнат да се правят по-сложни упражнения при по-големите възрасти.”

МЛАДЕЖКИ ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОНИ
Мариела Костадинова и Панайот Димитров бяха в центъра на спортните събития през миналата година, когато се завърнаха с два златни медала от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес – при смесените двойки и в отборното класиране. Месеци по-късно обаче той реши да прекрати спортната си кариера и да търси изява в други сфери. Мариела не осъжда бившия си партньор за решението, а приема избора му: “Не мога да кажа кой знае колко за това, че Панайот прекрати кариерата си. Ние не можем да го съдим, това е негов избор и всеки има право на такъв. Аз продължавам – намериха ми нов партньор и дойдох в София, за да тренираме.”

НОВ ПАРТНЬОР
Младата акробатка трябва бързо да свиква с новия си партньор Теодор Великов, с когото се готви от няколко седмици. За целта обаче 16-годишната тийнейджърка се мести в София, където продължава да тренира под ръководството на Николина Христова и Николай Станчев, след като преди това се е готвила при Гергана Денева в Бургас: “За момента тренировките с Теодор вървят добре. Все още сме в подготвителен процес. Доста по-трудно ще ни е при мъжете и жените, но съм сигурна, че ще успеем. С много тренировки всичко трябва да стане.”

ЕВРОПЕЙСКО ЗА МЪЖЕ И ЖЕНИ
Най-голямото предизвикателство пред Мариела и Теодор тази година ще е Европейското първенство за мъже и жени през есента. За да стигнат до участие там обаче първо ще трябва да се сработят добре през следващите няколко месеца. “Времето не е много, особено за тази възраст – мъже и жени. Там упражненията са много по-сложни, но както казах – с много тренировки ще стане”, оптимистично настроена е младежката олимпийска шампионка.

СПОРТНАТА АКРОБАТИКА И ЛИПСАТА НА ИНТЕРЕС
Мариела не може да си обясни защо интересът към спортната акробатика не е толкова голям, колкото към останалите спортове, но вярва, че с успехи това може да се промени: “До някаква степен успехите са начинът спортът ни да стане по-популярен. Но според мен акробатиката трябва да бъде по-показвана. Не трябва по телевизията да дават само основните спортове, защото акробатиката е доста атрактивен спорт. На Олимпиадата публиката беше много въодушевена от изиграванията на смесените двойки, много се хареса на феновете и се надявам и занапред да бъде така.”

Цялото интервю с Мариела Костадинова може да откриете във видеото!

ФОТОГАЛЕРИЯ от тренировка на Мариела Костадинова и Теодор Великов ТУК!!!

Всички издания на „Запомнете това име“ ТУК!!!

Ощр от категория Спорт