Намери ни
To Top

Ферлан Менди: от инвалидната количка до ляв бек на Реал Мадрид

Най-новото попълнение на Реал Мадрид в събота навършва 24 години. Френският национал е израснал в скромно семейство, родителите му са от африкански произход – от Гвинея и Сенегал. Изминалият сезон в Лион беше най-добрият му досега: 44 мача във всички турнири с три гола и три асистенции. Но нещата за Менди са изглеждали по съвсем различен начин преди десетилетие, пише AS.


Ферлан влиза в академията на Пари Сен Жермен като обещаващ 9-годишен юноша с мечтата да достигне нивото на неговия идол Роналдиньо. Но след едва няколко години във френската столица той получава контузия на бедрото, която води до артрит. Заради нея прекарва повече от година извън футбола. През първите три месеца носи огромен гипс на целия си крак, а след това се лекува още три месеца в детската болница “Некер”, където лекарите му казват, че повече няма да играе футбол. Точно там той се научава как да се придвижва с инвалидна количка. Следва период в Буийон, където рехабилитацията е още по-дълга и болезнена. Учи се наново как да ходи, натрупва обратно мускулната си маса и в крайна сметка се завръща в игра, като по този начин опровергава лекарите.


Веднъж напълно възстановен, той напуска ПСЖ, за да се присъедини към Мантоа 78 – клуб в предградията на Париж. Там той не само показва, че няма каквато и да било болка, но и играе по-добре в сравнение с времето преди контузията. От Льо Авър го забелязват и подписват с него през юни 2013 г. Това е крачка напред за тийнейджъра, който пристига в една от най-добрите академии във френския футбол. Оттам са тръгнали играчи като Бенжамен Менди, Риад Марез, Ласана Диара, Пол Погба, Димитри Пайе, Стив Манданда и Пиер-Емерик Обамеянг. От Лион не пропускат неговото развитие и го привличат с договор за пет години през юни 2017 г., като плащат 5 млн. евро. С екипа на “хлапетата” той влезе в заглавията на вестниците, когато наставникът Брюно Женесио го пусна в игра в мача с ЦСКА (Москва) от Лига Европа. Замененият от него Фернандо Марсал негодува от това и влиза в разправа с треньора.


През изминалия сезон той сбъдва друга своя мечта, стигайки до националния отбор на Франция. Прави дебюта си в срещата с Уругвай през ноември, когато игра на мястото на контузения Бенжамен Менди. За Ферлан това е кулминация на много усърдна работа и награда за болката и сълзите от юношеските му години. Сега той е при Зинедин Зидан в Реал Мадрид и ако нещата продължават да се развиват по същия начин, може да направи позицията на левия бек във Франция своя по време на Евро 2020, допълва изданието.

Ощр от категория Анализ