Намери ни
To Top

Балкан ще има треньор до края на месеца, в Ботевград искат пробив в ШЛ

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов каза, че се надява баскетболният отбор на Балкан да стане първият български тим, който успява да пробие в групите на Шампионската лига, което е и голямата цел пред състава след спечелената през миналия месец титла на България.

„Този триумф бе дългоочакван, но не и неочакван. От поне 10 години се надяваме да станем шампион, но едва в последните 3-4 имахме възможност да го направим. През последната година успяхме да осигурим адекватен бюджет, с който да се конкурираме с най-силните отбори в страната.


Преди бе нереалистично да се надяваме да победим Лукойл Академик или Левски в серия до 3 победи от 5 мача. Ние обаче не сме спирали да преследваме целта си. Балкан стана шампион без генерален спонсор, но бе подпомогнат от много фирми с по-малки суми. Мисля, че участието в европейските турнири и доброто представяне там ни даде самочувствие и увереност, че можем да спечелим титлата. Сега имаме още по-големи амбиции. Искаме да играем в групите на Шампионската лига“, каза Гавалюгов.

Думите на кмета бяха подкрепени от президента на клуба Михаил Михайлов, който каза, че такъв пробив е постижим.

„Избрали сме модел, който следваме. Той носи успех и ще го запазим. При нас се знае кой, как и с колко помага. Ботевград живее с баскетболния отбор. Редно е да направим пробив в Шампионската лига“, заяви Михайлов.

„Имаме стабилна финансова основа, която може да надграждаме, за да реализираме мечтите си. Опитваме се да привлечем и нови спонсори. При пълна зала е нормално спонсорите да имат по-голямо желание да дават пари. Радващо е, че другите клубове от страната ни поздравиха за успеха, защото показахме, че митът за непобедимите отбори е преодолян. Това е глътка свеж въздух за целия баскетбол в България“, допълни Гавалюгов.

Запитан за предстоящата селекция и за процеса по търсене на нов треньор след напускане на Небойша Видич, Михайлов отговори, че се надява в най-кратки срокове да стане ясно и името на новия наставник.

„Напускането на Небойша Видич не бе изненада за нас. Той ни предупреди преди около два месеца, че иска да напусне отбора. Нашето желание бе той да остане, но той вярва, че е готов за следващ етап от развитието си. Силните игри на Балкан в Европа несъмнено го направиха много търсен. Имаме получени кандидатури за нов треньор. В близките дни ще решим кой ще бъде треньор. Вероятно ще се спрем на чужденец. Треньорът е този, който ще има последната дума върху селекцията. Бъдете сигурно, че до края на месеца Балкан ще има треньор“, каза Михайлов.

„Видич бе начело на Балкан през последните 3,5 години и през всички тях той работи под голямо напрежение, тъй като очакванията в Ботевград са много високи. Напускането му не е изненада. Той говори с нас и ни каза, че се нуждае от поне година, в която да се откъсне от обстановката в Ботевград. Знам, че той беше разочарован и от цялостната обстановка в българския баскетбол и нееднократно е заявявал това. В последната плейофна серия всичко обаче бе коректно според мен. Помогна ни да спечелим и това, че тази година не се стигна до ексцесии, каквито имаше във финала преди година“, допълни кметът Гавалюгов.

„Надявам се, че през следващия сезон ще успеем да запазим гръбнака на отбора от български играчи. Капитанът Венци Петков е с изтичащ договор, но той ще получи нова оферта от нас и от него ще зависи дали ще я приеме. Крис Минков и Павлин Иванов са по средата на двугодишните си договори и ще напуснат, единствено ако имат неустоими оферти от чужбина. Надяваме се, че Димитър Димитров също ще остане при нас. За съжаление в България добрите български играчи са 10-12 и всички клубове се борят да ги привлекат. По-сложна е ситуацията с чужденците, тъй като тяхната цена винаги се вдига след такъв силен сезон. Брендън Браун има оферта от нас, но той ще получи и такива от чужбина, които ще бъдат с много по-добри условия. За да го задържим, роля ще трябва да окаже и емоционалният фактор“, призна Гавалюгов.

Капитанът Венци Петков, който е един от тези с изтичащи договори в тима, каза, че все още не е взел решение за бъдещето си.

„Искам да избера най-добрата опция за мен. Един състезател трябва да гони целите си. През последните две години дадох много на клуба, но и той ми отговори със същото. Балкан се доказа като една от най-добрите школи в България и резултатите са на лице. Разполаме с една от най-хубавите бази. Ботеград е баскетбол и се радвам, че успяхме да изживеем такъв емоционален момент с феновете. От началото на плейофите знаехме, че няма да ни е лесно. Срещите с Берое на полуфиналите бяха много интересни, но и срещу тях, и във финала срещу Левски Лукойл ни бе еднакво трудно“, каза българският национал.

ГАЛЕРИЯ

Ощр от категория Баскетбол