Намери ни
To Top

Извънземен! Краля на клея властва за 12-и път на „Ролан Гарос“

Краля на клея отново доказа, че е извънземен по отношение на финалите на “Ролан Гарос” и за безпрецедентен 12-и път властва в тенис турнира от “Големия шлем” в Париж. За точно три часа игра Надал се справи със съпротивата на Доминик Тийм в повторение на финала от миналата година, а и логично двамата отново си оспорваха отличието тази година, тъй като именно австриецът е вторият най-добър на червени кортове.


Надал го надигра с 6:3, 5:7, 6:1, 6:1, като резултатът в третия сет бе реално отражение на слуващото се на корта по това време, но в четвъртия Тийм оказваше далеч по-сериозна съпротива.


В крайна сметка по всички показатели Надал доказа за 12-и път, че най-много заслужава “купата на мускетарите”, като вече има цели 18 титли от “Големия шлем” и се доближава на две от Роджър Федерер.


Както е известно, Надал е безупречен във финалите на “Ролан Гарос”, продължава да няма загуба на клей в 100-те петсетови двубоя, в които е повеждал с 1-0 части, а в Париж е със статистика 93 победии само 2 поражения.

ПЪРВИ СЕТ

Тийм вкара два хубави ретура и успя с форхенд по диагонала да постави под напрежение бекхенда на Надал, откъдето дойдоха две грешки и дори се стигна до 15-30. Когато обаче ретурът на австриеца бе сравнително плитък, Рафа нямаше проблем да приключва разиграванията с уинъри от форхенд. Най-дългата размяна бе при 30-30, когато Тийм се защити по прекрасен начин от ударите с предната страна на ракетата на Краля на клея, но бекхендът му не издържа в края. Рафа заключи гейма в своя полза с добра комбинация след добър първи сервис.

При 30-15 след успешни форхенди Тийм реши да пусне първата къса топка, но Надал не само я върна, а след това завърши с бекхенд-воле на мрежата и си осигури равенство 30-30. Последва остър бекхенд по диагонала за Рафа, но той бе последван от непредизвикана грешка от форхенд. Още една топка в мрежата от задната страна на ракетата на Матадора спомогна на Тийм да спечели без големи сътресения подаването си.

Надал методично провеждаше разиграванията след сервис по начин, който да му позволи да вкара любимия си форхенд по правата. Тийм пък бе в дефанзивна позиция във всяко едно от тях, но спечели точки от ретур след грешка от бекхенда на Надал и помощ от мрежата, както и след поредица от отлични защитни бекхенди, миксирани със слайсове. Чудесна постепенна акция на Матарода към мрежата бе спряна с много ниско свалена точка от сечен бекхенд (малко късметлийски) на Тийм, като от 40-0 изведнъж се стигна до дюс. Отлична къса на Надал му позволи да преодолее “стената” на австриеца, а ас доведе до 2:1 след 17 минути игра. Ретур-уинър от бекхенд на Надал направи 30-15 в следващия гейм, но като цяло с дълбоки сервиси си осигуряваше рано-рано предимство и направи 2:2 сравнително лесно и бързо.

Седмата непредизвикана грешка на Надал (форхенд по правата в аут) направи 30-15 в неговото последвало подаване, а когато отново проведе разиграване с цел да стигне до форхенд-уинър по правата, отново не можа да намери очертанията – 30-30. Тийм си заслужи първата точка за пробив, след като стигна до неособено добра къса на Надал и въпреки че не го матира на мрежата, го постави в постоянна дефанзивна позиция и завърши с форхенд-уинър по обратния диагонал. Матадора беше прекалено неутрален и не пожела да поеме риск по правата, а бекхендът на Тийм издържа на тестовете и впоследствие се стигна до нов завръщващ форхенд в близост до мрежата – 2:3 и пробив!

Три смача бяха необходими на Надал, за да спечели следващата точка след вкаран дълбок ретур, а до 0-30 се стигна след един от малкото лошо изпълнени форхенди на Тийм. Неуспешна къса на австриеца бе контрирана с дълбок бекхенд и нов удар в аут при 0-40. С максимален риск Тийм намери линията с форхенд по обратния диагонал и отрази първата от трите брейк-пойнта. Надал методично притискаше съперника от бекхенд и завърши с безкомпромисен форхенд с много топспин – 3:3 и рибрейк.

С хубав форхенд-уинър по правата и грешка от тази страна на ракетата на Надал след прибързан и рискован опит за завръшващ удар изведоха Тийм до 15-30. Диагонална битка форхенд на австриеца срещу бекхенда на Надал бе спечелена от претендента, след което Матадора все пак стигна до 40-40. Продължителна нова размяна по диагонала на бекхенди приключи в полза на испанеца, след като съперникът му прати топката в аут, а после отново къса на Тийм се оказа печеливш избор за край на дълго разиграване. След като няколко пъти бе намерил линиите, австриецът не бе възнаграден с точка след рязка смяна на посоката от форхенд. Отново Надал не можа да завърши разиграване със смач, а Тийм демонстрира за пореден път невероятна защита и размина противника си на мрежата за нов дюс. Със сервис-мрежа Рафа си осигури авантаж, а безкомпромисен бекхенд по правата сложи край на 10-минутния гейм – 4:3.
Успешен форхенд, хубава къса и предизвикана грешка на Рафа му осигуриха две брейк точки, и то когато Тийм сервираше с нови топки. Австриецът излезе на мрежата в опит да бъде агресивен, но Надал го матира с минаващ бекхенд – нов пробив и 5:3. Следващият гейм започна с точка за Тийм, но Надал успешно използва комбинацията сервис-мрежа, а след това два удара в аут на австриеца донесоха два сет бола за сервиращия, като още първата беше оползотворена.


ВТОРИ СЕТ



Загубената първа част не обезкуражи Тийм и в първия си сервис гейм той поведе с 40:0. Рафа се отчете с точка след бекхенд уинър, но австриецът с ас откри сметката си във втория сет. 11-кратният шампион отговори с бърз гейм на нула. При второто подаване на Тийм за частта Надал поведе с нов бекхенд уинър, но при следващото разиграване испануцът прати смач в мрежата. Това даде увереност на съперника му, който стигна до 40:15 и със страхотен форхенд по обратния диагонал реализира втория геймбол. Последва нов безпроблемен сервис гейм за Рафа, който отново не даде точка на опонента си.

Мачът явно навлезе в нова фаза, в която двамата успяваха да защитат подаванията си без сериозна съпротива, а Надал започна и все по-често да излиза на мрежата. При 4:4 Надал имаше шансове да поеме ининциативата в някои неутрални разигравания в средата на корта, но направи две непредизвикани грешки и съответно отново не постави под напрежение сервиращия. Изпепеляващ форхенд по обратния диагонал се превърна в печеливш за Рафа и той спечели поредния си гейм на нула за 5:5. След като бе загубил само една точка на свой сервис до този момент, Матадора стана плячка на дълбоките удари на Тийм, който бе непоклатим като стомана от основната линия и си заслужи две точки за спечелване на сета. Без да прави уинъри, той постави под напрежение Надал, който не разчиташе на първия си сервис и с 12-ата си грешка (бекхенд в аут) подари сета на Тийм – 5:7.


ТРЕТИ СЕТ

Въпреки леко странни срив на Надал в последния гейм на предишния сет, сега бе ред на австриеца да изиграе нетипично катастрофален гейм и да допусне пробив на нула – Рафа повиши сериозно нивото на концентрация от основната линия и това му помогна. Той също така бе безкомпромисен при затвърждаването на пробива и също го направи без загубена точка, ползвайки отлично сервиси в тялото. Надал бе като истинска ракета и успяваше да предвиди решенията на Тийм, като осъществи нов светкавичен пробив (на 15) в типичен стил с уинъри от форхенд от дефанзивни позиции – 3:0.

Рафа продължи невероятното си представяне с нов гейм на нула, включително направена изумителна къса, която бе с толкова въртеливо движение, че спря в мрежата – 4:0. Все пак, Тийм се опази от угрозата да му бъде вързан „геврек“, но после пак не можа да спечели дори точка при сервиране на съперника. Започваха да личат признаците на умора и той се стараеше да взима топката с максимален риск, но Надал не спираше да я отиграва възможно най-рано и да намира отлични ъгли за ударите си с топспин. Още при първия сетбол на посрещане Рафа си свърши работата и за отрицателно време обезличи всичко позитивно, сторено от Тийм във втория сет.


ЧЕТВЪРТИ СЕТ


Надал трябваше да защитава точка за пробив още в първия си сервис-гейм, но го направи категорично с доказаната тактика да залага на форхенд по обратния диагонал, а също така в дюса много разнообразяваше играта си с излизания на мрежата след сервис. Тийм имаше няколко доста добри дълбоки удара, но не можа да опонира по никакъв начин след стигането до брейк-бол. Aвстриецът може би започваше да се изтощава и да се стреми да приключва точките по-бързо, а това водеше до по-голям брой непредизвикани грешки – такава от форхенд позволи на Рафа да превърне в пробив още първата си възможност и да поведе с 2:0. Въпреки че трябваше да отразява два брейк-пойнта, дошли след негови сбъркани топки от основната линия, Надал се справи със задачата да затвърди пробива си, като успешно ползваше тактика сервис-мрежа – 3:0. Матадора не спираше да работи на бързи обороти след като превключи на по-висока предавка и набързо стигна до 0-40, но Тийм направи четири поредни страхотни разигравания, в които той бе агресор и поемаше инициативата още със сервиса си. Грешка от форхенд от защитна позиция на Надал пък все пак възнагради австриеца за усилията му – 3:1.


В следващия гейм Матадора се постара да изтощи допълнително противника със систематично насочване към бекхенда му, който удържаше в големи порции от разиграванията, но се пропукваше в края им. Така Краля на клея дръпна в резултата с 4:1, а Тийм бе изправен пред неприятното усещане, че шансовете му се изпаряват. В следващия гейм се стигна до дюс и дори до шанс за пробив, като австриецът първи търсеше инициативата в разиграванията, а почти всички точки за двамата бяха спечелени след грешки на съперника. С помощта на мрежата Тийм осъществи успешна атака на мрежата и се опази от сетбола, но последвал обстрел от Надал завърши с бекхенд в мрежата на австриеца – нов шанс за пробив.


Форхенд в аут на около два метра от ракетата на Тийм стана събирателен за припряното му поведение и Надал сервираше за мача още преди паузата. Той наниза ас и с още два чудесни сервиса провокира грешки на съперника, като имаше две шампионски точки при 2:59 часа игра. Дълбок ретур на Тийм му позволи да влезе добре в разиграване, а пък Рафа пресили форхенд и пропусна първия си мачбол, но после форхенд-ретур в аут свърши работата за точно 3 часа!

Ощр от категория Тенис