Намери ни
To Top

Хенри Сехудо е поредният „двоен шампион“ в UFC!

Олимпийският шампион по борба от Пекин 2008 Хенри Сехудо продължи да пише история в UFC, след като спечели титлата и в категория „петел“, а в предишния си дуел срещу Ти Джей Дилашоу бе станал шампион в категория „муха“. Американецът с мексикански родители надви с ТКО (граунд-енд-паунд) претендент номер 1 в дивизията Марлон Мораес в 4:51 минута на третия рунд на основното събитие на галавечерта UFC 238.

Сехудо имаше проблем да скъсява дистанцията в първия рунд, но в следващите два доминираше и сериозно нарани съперника си със серия колена и мощен граунд-енд-паунд.


Мораес вероятно направи грешка, позволявайки битката да се пренесе на земя, тъй като там предимството по подчертан начин бе за Сехудо. Той не можа да осъществи събмишън, но с граунд-енд-паунд си осигури успеха с ТКО, за да влезе в историята на UFC като един от малкото „двойни шампиони“.

Мораес започна с десен външен лоукик, като после пробва два неуспешни леви хайкика – единият блокиран, другият пък „във въздуха“. Дясно кроше и десен ъперкът на Мораес му позволиха да излезе победител в първата бърза размяна на юмруци и сякаш респектира опонента си. Сехудо изобщо не можеше да се доближи до противника и имаше нужда от свежи идеи за тейкдаун, като първият му опит не се получи, грабвайки крака на Мораес за само секунда. Десните вътрешни лоукикове на Мораес зачервиха противника, който сменяше гардовете поради необходимост. Сехудо се активизира в края на рунда и вкара ляво и дясно кроше след ляв лоукик, но като цяло неговите крака бяха доста наранени след първите 3 минути.

Американецът с мексикански родители инициираше размените в началото на втория рунд и дори наруши баланса на съперника с ляво-дясно кроше в първите секунди. Това поспря устрема напред на Мораес, чиито хайкикове не носеха търсената цел. Бразилецът обаче стоеше без проблеми на дълга дистанция, докато Сехудо трябваше да търси близък контакт, за да бъде успешен. Десен вътрешен лоукик на Мораес наруши баланса на съперника, но пък със серия десни крошета Сехудо го разклати. Двамата направиха страхотна размяна – дясно коляно на американеца срещу десен хайкик на Мораес, а размените станаха наистина зловещи и точни. Носът на Мораес бе разбит, а четири колена от страна на Сехудо не стигнаха да бъде повален опонента му. Дясно кроше в последната секунда на бразилеца пък разклати шампиона в по-долната категория, но сирената предотврати неприятности.

Сехудо притисна за няколко секунди съперника си до решетката, но Мораес се изплъзна, „изяждайки“ няколко колена в краката. Американецът много по-лесно скъсяваше дистанцията и инициираше размените, като вкарваше колена и ъперкъти, докато бразилецът започваше да забавя движението си. Сехудо пробва гилотина, после и „Дарс душене“, но хватката му не бе достатъчно солидна. Той все пак бе притиснал противника до оградата и бе в доминантна позиция, като направи и граунд-енд-паунд с няколко удара тип „чук“ и десни лакти. Именно със серия от лакти защитата на Мораес бе отслабена и той първо започна да се пази, а после и вече не можеше да опонира на канонадата – реферът Марк Годард се намеси и маркира ТКО.

Ощр от категория Бойни Спортове