Намери ни
To Top

Предстои седмото издание на купа „Манченко“

Изключително силен като брой отбори и качество се очертава 7-ият ежегоден турнир по баскетбол 3х3 за купа „Манченко“ за столичните гимназиални отбори – мъже, който ще се проведе в събота от 9.30 в зала „Румен Пейчев“ на стадион ЦСКА. Турнирът се органзира от семейството на Васил Манченко, бивш участник с националния отбор по баскетбол на две олимпийски игри, а впоследствие – журналист и коментатор на БНТ, с партньорството на Столична община, БК ЦСКА, БФБ.

Голямата награда за победителите – мобилни апарати Motorolaone се осигуряват от генералния спонсор „Виваком“.


Наградният фонд е набран с помощта на „Intersport“ и аптеките „Субра“. Жребият между записалите се рекорден брой 10 участници се тегли днес в инфоцентъра на „София-европейска столица на спорта“ под зоркото око на спортния директор на турнира Филип Илиев.

Той постави като единствен „посят“ в „А“ група тима на шампиона 22-о и присъстващите водачи на отбори изтеглиха при него: Професионалната гимназия по телекомуникации; Националната финансово-стопанска гимназия, Първа английска езикова гимназия и Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“. В група „Б“ се събраха – по реда на жребия: 133 СУ „А.Сл Пушкин“, Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ (СГСАГ), 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“, Частно езиково училище Увекинд и Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ).

Първите два отбора от всяка група продължават в полуфиналите, които се играят „на кръст“, като победителите ще спорят за правото да отнесат ювелирната купа „Васил Манченко“, дело на велинградския художник Борис Костов, във витрината си за следващия сезон. Досега нито едно училище не успя да я спечели три пъти подред, което е условието да я притежава завинаги.

По традиция победителят ще получи купата от ръцете на президента на БФБ Георги Глушков и ще пътува за олимпийския младежки фестивал в Албена. При девойките в надпреварата се включват 6 отбора, разделени в две групи: „А“ – шампиона от 2017 г. 22-о СЕУ, СГСАГ, НТБГ; „Б“ – 119 СУ, Софийската математическа гимназия, 7-о СУ.

За първи път надпреварите при двата пола се провеждат едновременно с цел вдигане интереса. Четири училища се представят и с мъжкия си, и с женски отбори: 22 СЕУ, НТБГ, 119 СОУ, СГСАГ. За първенците в отборната надпревара при дамите също са предвидени мобилни апарати. Същото се отнася и за шампионите във вече традиционното първенство по стрелба от тройката за учениците в София за купата „Георги Панов“, която ще бъде връчена при двата пола. Столична община ще отличи с купата „Рени Николова“ играч или отбор показал Феърплей на игрището.

Ощр от категория Баскетбол